Skip to main content
Wintersportweer

Zonnig, vrijdag sneeuw!

By 14 januari 2014december 17th, 2021No Comments

20130114 druk en frontenVerwachting t/m vrijdag
Na de sneeuw van maandag en dinsdag, volgen er woensdag opklaringen vanuit het westen. In Oostenrijk kan het in de ochtend in de oostelijke gebieden nog wat licht sneeuwen, maar ’s middags zal ook daar de zon doorbreken. De lagere regio’s van de noordelijke Alpen hebben ook weer een meer winterse aanblik gekregen, al waren de hoeveelheden bescheiden: 5 tot 10 cm. In Tirol en Karinthië – ten zuiden van de alpenhoofdkam – viel hier en daar tot 30 cm.

Op donderdag zal de hemel weer melkwit gaan worden op de nadering van een storing die vrijdag sneeuw naar de zuidelijke hellingen gaat brengen. Aanvankelijk lift de sneeuwvalgrens op ca. 1000 meter, maar in de loop van de dag kan deze wat omhoog gaan kruipen. Aan de noordzijde van de alpenhoofdkam is het met de zuidelijke windrichting weer afgunstig kijken naar het zuiden. Ook nu zal er slechts mondjesmaat sneeuwval zijn en dan voornamelijk in Tirol en Salzburg.
Bovendien ontstaat er weer een zwakke föhn waardoor de sneeuwvalgrens rond 1500 meter kan komen te liggen.
20130114neerslag vrijdag
en zuidzijde.


Middellange termijn

De sneeuwval van vrijdag zet zich in het weekeinde voort en in totaal kan er ca. 20 cm. in de zuidelijke Oostenrijkse Alpen vallen, De Italiaanse Alpen krijgen de meeste sneeuw, daar kan het oplopen tot 50 cm. In het noordwesten van de Italiaanse Alpen is het rond 20 cm. evenals in de zuidelijke Zwitserse Alpen.
20130114sneeuw 5 dagen
Zoals zo vaak deze winter is het ook nu weer de zuidzijde die de sneeuw mag ontvangen. Daar zullen de pistes voorlopig geen sneeuwgebrek hebben. Over het algemeen is het op de noordelijke pistes niet slecht, maar meer verse sneeuw kan wel gebruikt worden.

Lange termijn
Na het weekeinde wordt het voor het noordelijke alpengebied wat gunstiger qua sneeuwval en temperatuur. Een depressie bij Engeland krijgt een uitloper in zuidoostelijke richting en splitst zich uiteindelijk in twee kernen, waarbij de secondaire kern een aparte depressie boven het Middellandse Zeegebied vormt. Omdat de depressie langzaam oostwaarts trekt, gaat de luchtstroming langzaam draaien van zuid naar oost en later noord. Daarbij daalt de vorstgrens en de neerslag zal boven 1000 meter in de vorm van sneeuw zijn. De langere duur zal het voornamelijk moeten voor het dan verder laten aangroeien van de sneeuwlaag, want grote intensiteit van de neerslag wordt nog niet verwacht.

Koos

Een korte update volgt woensdag of donderdag op facebook.

 

Leave a Reply