Skip to main content

Skiles of zelf leren?

Wat is er gezelliger dan samen met je familie of kinderen te kunnen skiën? Het liefst verken je samen alle pistes in het skigebied en ski je samen van lift naar lift zonder daar al te lang op elkaar te hoeven wachten. Tussendoor genieten jullie samen bij een gezellige skihut, op een terrasje in de zon, van een culinair hoogstandje en een heerlijk drankje. Dit is natuurlijk een ideaal scenario.

Niet iedereen skiet op namelijk hetzelfde niveau en kleine kinderen zullen toch eerst het skiën onder de knie moeten krijgen. Wat is dan goed om te doen? Er zelf tijd in stoppen om het kind te leren skiën, of de hulp van de skischool hierbij inschakelen? In beide gevallen zijn er voor- en nadelen te benoemen. Sommige kinderen gaan gemakkelijker naar een skischool dan anderen. Het is natuurlijk vervelend om een huilend kind bij de skischool achter te laten. In het begin zal het ene kind dit lastiger vinden dan een ander.

Onze ervaring leert dat uiteindelijk (bijna) alle kinderen met plezier de lessen volgen. Dit is zeker het geval wanneer de groep leuk is, het zonnetje zich veel laat zien en de skileraar de kinderen goed aanvoelt en het vertrouwen van de kinderen weet te winnen. Een Nederlandse skileraar is hierbij handig, maar geen noodzaak. Belangrijker is dat er ook andere kinderen in de groep zitten die Nederlands spreken.

Vanaf welke leeftijd?

Bij de meeste skischolen kunnen kinderen al vanaf 4 jaar terecht voor skiles. Wanneer de kinderen 3 jaar oud zijn bieden skischolen vaak al sneeuwcrèches aan, waar de kids lekker kunnen ravotten in de sneeuw onder goede begeleiding.

Bij enkele skischolen zijn zelfs gediplomeerde kinderleidsters in dienst en kunnen ook baby’s opgevangen worden.

De kinderen vinden het leuk om lekker samen te ravotten in de sneeuw en al spelenderwijs wennen zij aan de eerste beginselen van het skiën.

Wanneer blijkt dat het kind, na het wel geprobeerd te hebben echt liever niet wil skiën of naar de skischool wil, forceer dit dan ook niet!

Dit werkt in veel gevallen juist averechts.

Laat ze dan vooral lekker spelen en genieten in de sneeuw dan komt het vanzelf!

Wat zijn de voordelen?

  • Allereerst scheelt het natuurlijk enorm in de portemonnee. Skilessen zijn, eerlijk is eerlijk, niet goedkoop.
  • Je kunt zelf je dag indelen en hoeft niet in alle vroegte bij de skischool te staan.
  • Je hoeft niet de strijd en/of discussie met je kind aan te gaan wanneer deze niet op skiles wil.
  • Je spendeert veel tijd samen en kunt zo samen genieten van de sneeuw en de wintersport.

Mogelijke nadelen

  • Belangrijkste nadeel is dat zeer waarschijnlijk de verkeerde skitechniek wordt aangeleerd. Ook wanneer je zelf goed kunt skiën is het overbrengen van de juiste techniek aan een ander een vak apart. De skileraren zijn hiervoor opgeleid en weten de skivaardigheden goed aan de kinderen over te brengen. Wanneer de basistechniek in beginsel niet goed wordt aangeleerd, dan is dit in een later stadium lastig te herstellen.
  • Geen hulpmiddelen. De skischool beschikt over fantastische faciliteiten om het kind spelenderwijs te kunnen leren skiën. Zij hebben de beschikking over speciaal voor kinderen ingerichte oefenweiden met allerlei speelattributen die het leren skiën vergemakkelijken.
  • Een kind neemt gemakkelijker iets van een ander aan dan van de ouder. Een goed bedoelde opmerking opmerking kan dan soms plots in het verkeerde keelgat schieten en de motivatie van het kind zal hierdoor zienderogen afnemen. Wanneer je voor de zoveelste keer moet zeggen dat hij in de pizzapunt moet skiën dan kan dit er soms net wat minder vriendelijk uitkomen dan de bedoeling was. Geduld is hierbij een schone zaak en de ene persoon heeft dat wat meer dan ander. Zeker is in ieder geval dat de skileraar hier in uitblinkt!
  • Kinderen leren beter in een groep met leeftijdsgenootjes. Ze trekken zich aan elkaar op, leren en motiveren elkaar. Het is ook gezellig om samen te skiën en onderling een hoop lol met elkaar te beleven. Maar ook om met elkaar ’s middags te eten, de afsluitende skiwedstrijd en de prijsuitreiking te doen voor het oog van de trotse ouders en opa’s en oma’s. Daarnaast beleven ze samen ook de minder leuke dingen zoals het vallen en opstaan, of een dagje slecht weer en kunnen zij zich hierin aan elkaar optrekken.
  • Minder tijd om zelf te skiën. Aan de ene kant was het een voordeel om veel tijd met je kind(eren) door te brengen, maar aan de andere kant kom je dan zelf niet of weinig aan skiën toe. Gezellig samen met je partner, vrienden of familie genieten van een skidag zit er dan niet in.

Laat het over aan een skischool!

Ons advies is om de skilessen over te laten aan de ervaren en goed opgeleide skileraren en juffen van de skischool. Zij beschikken over de juiste kennis en middelen om het kind het skiën spelenderwijs te kunnen leren skiën. Het ene kind gaat makkelijker naar de skischool dan de ander en in het begin zal het misschien even wennen zijn. De ervaring leert echter dat uiteindelijk bijna alle kinderen met plezier de lessen volgen en vaak ook nog eens leuke vriendjes of vriendinnetjes op doen. Wanneer je kind gedurende enkele jaren lessen heeft gevolgd bij de skischool, dan komt er een moment dat jullie ontspannen samen het skigebied kunnen verkennen. En wie weet…. Krijg je nog wat tips mee van je kind!

TIP: Neem met je kind eerst eens een skiles in één van de vele overdekte banen in Nederland. Je kind is dan op de wintersportbestemming direct vertrouwd met de sneeuw en de basis van het skiën. Dit zal zijn vertrouwen versterken en de stap naar de skischool vergemakkelijken.

GOED VOORBEREID OP REIS

DE JUISTE REISAANBIEDER

KEN JIJ DE PISTEREGELS?

POPULAIRSTE SKIGEBIEDEN

HANDIGE BESPAARTIPS

ACCOMMODATIES

SKILES OF ZELF LEREN?

Heb je onze handige PAKLIJST nog niet? Download hem hier!