Hotel of appartement tijdens de wintersport?

We kijken al maanden uit naar de wintersportvakantie. De keuze van het skigebied is inmiddels bepaald, maar dan komt de volgende vraag om de hoek kijken. Gaan we verblijven in een hotel of appartement? Beiden zijn natuurlijk prima, maar de keuze is vooral afhankelijk van je wensen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen ten opzichte van elkaar op een rijtje. Hopelijk helpt dit je een beetje op weg bij je keuze. Hulp nodig bij het boeken? Wij helpen je graag…

Over het algemeen kun je zeggen dat de grootste verschillen ten opzichte van elkaar zitten in de keuken, de prijs, het comfort en de ruimte. Het reisgezelschap is natuurlijk ook van belang in de keuze van een hotel of appartement. Reis je met twee personen of met een gezin met kinderen of zelfs de hele familie? Uiteindelijk wordt de keuze bepaald naar wat je wensen zijn…

De keuken

Na een lange skidag en een hoop gesleep met ski’s en sleetjes, is het avondeten een heerlijk moment om even te kunnen bijtanken. Een groot verschil tussen een hotel of appartement zit hem in de keuken. In een hotel met half pension of All Inclusive wordt het eten keurig voor je geserveerd. Je hoeft niet speciaal op pad om boodschappen te doen en je hoeft zelf dus niet te koken, iets wat je het hele jaar al moet doen. Ideaal! Aan de andere kant ben je wel gebonden aan bepaalde tijden, de kwaliteit van eten kan verschillen en de keuze hierin wordt voor jou bepaald. Bij dieetwensen dien je vooraf te informeren wat de mogelijkheden zijn. Houdt er rekening mee dat de drankjes voor eigen rekening zijn. Bij de eindafrekening kan dit wel eens voor een flinke tegenvaller zorgen. Je hoeft niet af te wassen wat natuurlijk weer een enorm voordeel is!

Een appartement beschikt over een eigen keuken en de laatste tijd worden deze ook steeds vaker met een afwasmachine uitgerust. Het voordeel van een eigen keuken is dat je zelf kan bepalen wanneer en wat er gegeten wordt. Dit biedt tevens de mogelijkheid om tussendoor even wat op te warmen. De kwaliteit van het eten is afhankelijk van jou kookkunsten, maar je weet in ieder geval wat je krijgt. De drankjes koop je een stuk goedkoper in bij de lokale supermarkt, dan de drankjes tegen horeca prijzen in het hotel. Het voordeel van het eten in een appartement is ook dat je een veel meer ’thuisgevoel’  hebt. Je hebt meer privacy en zeker ook met (kleine) kinderen hoef je niet te slepen met kinderstoeltjes en kunnen ze voor en na het eten hun eigen gang gaan. Daarnaast heb je de beschikking over een koelkast om je drankjes te koelen, iets wat je in het hotel vaak op het balkon doet.

De prijs

Over het algemeen is een hotel duurder dan een appartement. Daarnaast kun je een appartement vaak met
meerdere personen delen, afhankelijk van het aantal kamers, en kun zo de kosten over de reisgenoten spreiden. Let bij de keuze van het hotel op mogelijke kinderkortingen! Dit kan behoorlijk wat voordeel opleveren.

Comfort

In een hotel wordt alles voor je gedaan en kun je rustig genieten van je skivakantie. Je hoeft je geen zorgen te maken over het schoonmaken of de afwas en wanneer je wat nodig hebt kun je de receptie inschakelen. Heb je een extra deken nodig of een ander kussen? In een hotel kan dit vaak snel voor je geregeld worden. Een nadeel van een hotel kan de privacy zijn. Er zijn vaak veel kamers en je hebt dus veel mensen om je heen. Sommige kamers kunnen nogal gehorig zijn. In een appartement is de kans hierop kleiner. Bewoon je een appartement dan moet je wel zelf afwassen en schoonmaken. Een hotel biedt in veel gevallen meer faciliteiten dan een appartement. Zo beschikken veel hotels over uitstekende wellness mogelijkheden en zijn er vaak speelkamers voor kinderen. Wanneer je een appartement betrekt let er dan op dat je vaak zelf nog een aantal spullen moet meenemen.

Ruimte

Bij het boeken van een appartement kun je kiezen uit hoeveel (slaap)kamers deze moet bestaan. Je beschikt daarom in een appartement doorgaans over (veel) meer leefruimte dan in een hotel. Een hotel bestaat vaak maar uit één kamer met een badkamer.

Met gezinnen is het daarom in een hotel beter om een familiekamer te boeken, dit biedt wat meer ruimte en soms een aparte slaapkamer. Ook met de bagage ben je beter af in een appartement, zeker wanneer je met meerdere personen reist, omdat er meer ruimte is om deze op te bergen.

Een appartement biedt ook een meer ’thuisgevoel’ omdat je aparte ruimtes hebt om te leven, te eten en te slapen. In een hotel doe je alles in één kamer en dit kan soms irritaties opleveren. Reis je met meerdere mensen, gezinnen met kinderen of de familie, dan geniet een appartement daarom in onze ogen de voorkeur.

GOED VOORBEREID OP REIS

DE JUISTE REISAANBIEDER

KEN JIJ DE PISTEREGELS?

POPULAIRSTE SKIGEBIEDEN

HANDIGE BESPAARTIPS

ACCOMMODATIES

SKILES OF ZELF LEREN?

Heb je onze handige PAKLIJST nog niet? Download hem hier!