Skip to main content

WINTERSPORT DUUR? 7 BESPAAR TIPS

Je verheugt je er het hele jaar op, de wintersportvakantie! De eerste vraag die je jezelf in de voorbereiding hierop moet stellen is welk bedrag kun je hiervoor reserveren. Je wilt natuurlijk niet voor onaangename financiële verassingen komen te staan.

Bij het boeken van de wintersportvakantie houd je dus rekening met ieders wintersport wensen, maar vooral ook met de portemonnee. Want ja, op wintersport gaan is niet goedkoop.

Vooral met kinderen kunnen de kosten aardig oplopen. Denk aan skilessen, goede wintersportkleding  en skihuur. Met een beetje goed zoeken en wat investeren in tijd, maar dat hoort ook weer bij de voorpret, valt er toch best nog wel wat te besparen op de wintersportvakantie. Wij nemen met onderstaande tips al wat werk voor je uit handen.

Bezuinigen op de skipas of skiles

De skipas en/of skiles zijn, zoals eerder al gezegd, bij het reserveren van de skivakantie al bij te boeken. Mocht je dit niet hebben gedaan dan is het op de bestemming ook zeker handig om te kijken of je hier op kan besparen.

Zeker met de skipassen is het goed om te kijken wat de mogelijkheden zijn, zeker wanneer er ook kinderen gaan skiën. Er worden vaak kortingen gegeven aan families of aan jongen kinderen. Daarnaast kopen de meeste wintersporters een skipas voor 6 of 7 dagen. Er bestaan echter ook mogelijkheden om een skipas van 5 dagen te kopen die je wel de hele vakantieweek kunt inzetten. Je kunt zo dus op een dag met slecht weer, of wanneer je een uitstapje buiten de piste wilt maken, met een gerust hart een dagje zonder de pas.

Goedkopere wintersportlanden

Bij de keuze van het wintersportland is het soms raadzaam, zeker wanneer je op je budget moet letten, eens verder te kijken dan alleen Oostenrijk.

Vooropgesteld, Oostenrijk is een fantastisch wintersportland. Maar de prijzen liggen er ook wel redelijk hoog, om dan nog maar te zwijgen van Zwitserland. Een alternatief kan zijn Tsjechië. De prijzen liggen hier beduidend lager en het land kent enkele uitstekende skigebieden. Ook Duitsland kent een aantal prima skigebieden waar de prijzen vaak ook lager zijn dan bij het populaire buurland. Daarnaast bespaar je ook op de kosten onderweg, zoals benzinekosten en een tolvignet.

Besparen op kleding

Een belangrijk aspect voor een geslaagde wintersportvakantie is de kleding. Eigenlijk zou je hier niet op moeten bezuinigen.

Want wat is er nu erger dan het koud te hebben op de piste omdat de kleding nat is of niet deugd. Zeker bij kinderen kan dit skipret en de motivatie aardig bederven. Koop daarom altijd goede kleding! Om te besparen is het raadzaam om aan het einde van wintersportseizoen eens de aanbiedingen bij de wintersportwinkels in de gaten te houden. Vaak stunten zij met mooie aanbiedingen. Ook tweedehands kleding kopen is een mogelijkheid, maar kijk dan wel goed wat je koopt.

Tips bij het boeken

Het boeken van de wintersportvakantie kan ook voordelen opleveren. Mijd bijvoorbeeld, indien mogelijk, een skivakantie tijdens het hoogseizoen.

Zeker voor gezinnen met kinderen gaat dit helaas niet op, omdat je met schoolgaande kinderen gebonden bent aan de krokusvakantie. Vroeg boeken kan ook leuke kortingen opleveren, of kijk goed of er kinderkortingen zijn. Vaak is het bij het boeken ook mogelijk om een skipas of skihuur bij te boeken. Dit is vaak ook goedkoper dan wanneer je dit op de wintersportbestemming moet doen.

Kies je skigebied zorgvuldig

De keuze van het skigebied is natuurlijk erg belangrijk want deze bepaalt in grote mate je wintersportgenot. Grote en populaire skigebieden zijn echter duurder dan de wat kleinere. Terwijl deze laatste skigebieden in kwaliteit vaak niet onder doen voor de grote broer. Bekijk dus eens de mogelijkheden van een kleiner gebied.

De keuze van de accommodatie

Daar waar je bij de keuze van het skigebied misschien al wat water bij de wijn had moeten doen, kan dit ook gelden voor de keuze van de accommodatie.

De keuze uit hieruit is ontzettend groot en je kunt het zo duur, of goedkoop, maken als je zelf wilt. De vraag is alleen welke eisen je stelt aan het comfort. Voor de één is het al voldoende wanneer er een bed is om in te slapen, terwijl de ander flink hogere eisen stelt aan zijn onderkomen. Ook zijn accommodaties dichtbij de piste vaak een stuk duurder. Een keer met de skibus is dan toch ook geen ramp? Hoe dan ook, er valt op de accommodatie te besparen, maar moet je misschien met iets minder tevreden zijn.

Besparen op eten en drinken

Lekker uit eten tijdens de wintersport en genieten van de plaatselijke culinaire hoogstandjes. Of tijdens een dagje skiën, onder het genot van een hapje en drankje, even uitrusten in één van de vele skihutten in het skigebied.

Iedere avond de nog wat afzakkertjes tijdens de après ski. Natuurlijk! Het hoort er allemaal bij en het zijn van die momenten waar je echt met je gezin of familie van kunt genieten, het liefst iedere dag tijdens de vakantie. Maar het loopt wel behoorlijk in de kosten. Kun je een dagje, of meerdere dagen, zonder? Wat is er dan mis met een keer zelf koken, of een lunchpakketje mee in de rugtas?

Zeker niet besparen op…

Wij adviseren om zeker NIET te besparen op een goede reisverzekering. Check voor je op reis gaat goed waarvoor de dekking geldt, zodat je niet voor onnodig hoge financiële onkosten komt te staan. Bespaar ook niet op het onderhoud van je auto en laat deze goed controleren bij de garage. Met pech komen te staan kan een flinke domper zijn op de vakantie. En als laatste raden wij aan om ook zeker niet te besparen op goede kleding. Zeker bij kinderen is het erg belangrijk om er voor te zorgen dat zij comfortabel op de piste staan en het niet koud hebben of nat zijn.

GOED VOORBEREID OP REIS

DE JUISTE REISAANBIEDER

KEN JIJ DE PISTEREGELS?

POPULAIRSTE SKIGEBIEDEN

HANDIGE BESPAARTIPS

ACCOMMODATIES

SKILES OF ZELF LEREN?

Heb je onze handige PAKLIJST nog niet? Download hem hier!