Skip to main content
Wijs op reis

Vervoer en onderweg

By 6 mei 2009No Comments

Er bestaan verschillende mogelijkheden om naar uw wintersportbestemming in de Alpen te reizen. De meeste wintersporters doen dit echter met de auto. Wij helpen u om zo goed mogelijk voorbereid op weg te gaan en geven u tevens handige tips voor onderweg.

Er bestaan verschillende manieren om naar de Alpen af te reizen. We beperken ons nu tot het vervoer met de auto omdat het gros van de wintersporters dit vervoersmiddel kiest om naar hun wintersportbestemming te reizen.

Voorbereiding
Zorg er voor dat uw auto winterklaar is en dat alle vloeistoffen op peil zijn. Verder is het eigenlijk wel noodzakelijk om met winterbanden te rijden. Niet alleen omdat het uw eigen veiligheid vergroot, maar u voorkomt ook dat u onder bepaalde omstandigheden (in bijvoorbeeld Duitsland) een boete krijgt of bij een ongeval aansprakelijkheid wordt gesteld. Denkt u ook aan de sneeuwkettingen, gevarendriehoek, verbanddoos, veiligheidsvestjes, extra dekens en een zaklamp.

Stel u voor vertrek op de hoogte van het weer onderweg en eventuele wegafsluitingen of werkzaamheden. Veel weggebruikers maken gebruik van een navigatiesysteem. Het kan geen kwaad om in ieder geval de belangrijkste wegenkaarten in de auto te hebben, voor het geval uw navigatie u in de steek laat. U doet er ook goed aan zo af en toe eens de lokale radioberichten te luisteren en dan met name de weers- en verkeersberichten. Wanneer u in bijzondere gevallen “vast” komt te zitten onderweg of pech krijgt is het handig om wat dekens in uw auto te hebben en om zoveel mogelijk te proberen de benzinetank tot minimaal boven de helft gevuld te hebben. Zorg er verder voor dat er altijd voldoende eten en drinken binnen handbereik ligt en dat uw mobiele telefoon voldoende opgeladen is wanneer u aan de reis begint. Het is handig om in ieder geval de belangrijkste nummers vast in uw telefoon te hebben.

onderweg naar de wintersport Auto op weg naar wintersportbestemming
In Zwitserland en Oostenrijk is een autobaanvignet verplicht en in Frankrijk dient u op veel trajecten tol te betalen. Houdt er ook rekening mee dat de verkeersregels soms net iets anders kunnen zijn dan in Nederland.
Meer informatie vindt u op de websites van de verkeersbureaus van de diverse landen, zie hieronder:


Onderweg
Zorg ervoor dat ieder gezinslid uitgerust aan de reis begint. Wanneer u met kinderen reist let er dan op dat de achterportieren vergrendeld zijn met het kinderslot. De kinderen dienen ook vervoerd te worden in een kinderbeveiligingssysteem voorzien van een ECE-keurmerk (dit is een keurmerk van zeven cijfers beginnend met 02 of 03).
Eenmaal onderweg raad ik u aan om de twee uur een stop te maken, ook wanneer u zelf denkt nog uren te kunnen doorrijden. U zult zien dat u hierdoor meer ontspannen achter het stuur zit en ook meer uitgerust de laatste kilometers naar uw wintersportbestemming aflegt. Zeker wanneer u met kinderen rijdt is het belangrijk om niet langer dan twee uur achter elkaar te rijden. Voor baby’s geldt dat zij zich nauwelijks kunnen bewegen in de auto. U dient dan ook langere stops te maken waarbij uw kind lekker kan spelen en bewegen.

Een lange autorit is vaak een hele opgave voor een kind. Wat kunt u doen om verveling bij u kind zoveel mogelijk tegen te gaan? Hieronder enkele tips voor onderweg:

  • Bedenk leuke spelletjes
  • Zorg voor voldoende speelgoed
  • Een leuk muziekje of luisterboek
  • Houdt uw kind op de hoogte van de vorderingen onderweg
  • Maak de stops leuk voor uw kind en zorg ervoor dat ze even lekker kunnen uitrazen.
  • Zorg voor voldoende eten en drinken en probeer gezonde snacks te geven.
  • Af en toe een snoepje mag natuurlijk ook, maar van teveel snoep (suikers) kan uw kind ook onrustig worden.
  • Beloon uw kind soms met een kleine verassing wanneer het lief is geweest.
  • Een videoscherm achterin biedt zeker uitkomst wanneer uw kind even wat anders wil doen.

 

Leave a Reply