respect the mountainsWij zijn allen wintersportliefhebbers anders bezocht je deze site waarschijnlijk niet. Jaarlijks genieten wij weer van de prachtige witte bergwereld en de unieke betoverende natuur. Maar wat doen we eraan om de Alpen ook voor de toekomst te behouden? 

 

Afvalbergen
Helaas hebben de Alpen flink onder het toerisme te lijden. Bedenk dat jaarlijks meer dan 100 miljoen mensen de Alpen bezoeken en je zult begrijpen dat dit grote invloed heeft op het milieu. Na een wintersportseizoen liggen er onder een gemiddelde stoeltjeslift ongeveer 30.000 sigarettenpeuken. Maar daar blijft het niet bij. Ook de restanten van etenswaren en pakjes drinken “sieren” de Alpen wanneer de sneeuw is gesmolten. En dan praten we nog niet eens over de vervuiling door uitlaatgassen van auto’s en de energiebronnen die al deze wintersporters gebruiken.

mr 24022009084 422 x 316 getattachment

Een aantal skigebieden geeft al extra aandacht aan het milieu door bijvoorbeeld autovrije zones en het bewust omgaan met afval. Maar ook wij kunnen ons steentje bijdragen. Familieski vindt het daarom belangrijk om al bij de jongste generatie wintersporters een stukje bewustwording te creëren voor de kwetsbaarheid van de Alpen en het milieu. Natuurlijk speel jij daar, als ouder, een belangrijke rol in door in de eerste plaats het geven van het goede voorbeeld, maar ook door het geven van een klein stukje voorlichting. Door op ons eigen gedrag te letten kunnen we op een eenvoudige manier de impact van ons bezoek aan de Alpen beperken. Zo kunnen onze kinderen in de toekomst net zo van de Alpen genieten als wij dat nu doen en zijn de Alpen geen afvalbergen geworden.


RESPECT THE MOUNTAINS

Respect the mountainsEen organisatie die zich inzet voor een schone bergwereld is Respect the Mountains. Een Nederlandse non-profit organisatie die een bijdrage wil leveren aan het structurele behoud van de natuur en de leefomgeving van de Alpen. Dit doet men door het geven van voorlichting, speciale schoonmaakdagen in de Alpen en door een samenwerkingsverband aan te gaan met de skigebieden en reisorganisaties. Het motto van deze organisatie is “We want to keep (y)our playground clean“. Meer informatie over wat je zelf kunt doen om de schade aan de Alpen zoveel mogelijk te beperken (de 7 ways) en over hoe je Respect the Mountains kunt steunen vindt je op www.respectthemountains.com .


MOUNTAIN RIDERS

mountain-riders De organisatie Mountain Riders raakte vooral bekent met haar afval inzamelacties onder skiliften aan het eind van een wintersportseizoen. Een groot gedeelte van al het afval werd achtergelaten door toeristen. Hier valt dus zeer veel winst te halen en daarom zet deze organisatie zich in om onder andere bij deze vervuilers een stuk bewustwording te creeëren. Met bewustwordingsacties proberen de Mountain Riders het wintersportpubliek bewust te maken van de noodzaak het roer om te gooien. De Mountain Riders staan ook de skigebieden bij in hun inspanningen om tot een duurzame vorm van wintertoerisme te komen. Bovendien geeft deze organisatie zogenaamde Eco Guides uit, waarbij ze skigebieden en materiaal quoteren op duurzaamheid aan de hand van een aantal criteria. Meer informatie over de organisatie Mountain Riders vindt je op www.mountain-riders.org .

 

Leave a Reply