Reisverslag - Obertauern 2012 (deel 2)

Obertauern overtreft al mijn verwachtingen. Het is werkelijk een ideaal skigebied met voor iedere wintersporter wel wat wils. Ook gezinnen weten de laatste tijd de weg naar Obertauern steeds beter te vinden.

Zaterdag 21 januari

Om 08.00 uur schrik ik wakker van de wekker. Hoewel ik er vannacht laat in lag, kost het met toch weinig moeite om op te staan. Wat wil je wanneer je in zo'n omgeving bent. Ik wil dan ook iedere minuut van de dag volledig benutten. Tijdens het ontbijt zie ik dat het niet meer sneeuwt. Het is nog wel bewolkt maar het zicht is duidelijk beter dan de dagen er voor. Vanochtend ga ik Snowkiten. Ik heb dit nog nooit gedaan en ben erg nieuwsgierig naar wat me te wachten staat.

Om 09:45 uur maak ik op de piste kennis met de Snowkite instructeur. Na een kort stukje hiken door diepe poedersneeuw, wat een goede warming up blijkt te zijn, komen we op een vlak stuk net naast de piste. De instructeur geeft een korte uitleg over hoe de vlieger werkt en daarna mag ik het zelf gaan proberen. Om in te komen oefen ik eerst zonder snowboard. We proberen de vlieger in de lucht te krijgen, maar ook nu werkt het weer niet echt mee. Waaide je de dagen hiervoor bijna van de piste, nu staat er geen zuchtje wind. Zucht....! De vlieger blijft dan ook niet langer dan 10 seconden in de lucht hangen. Het heeft geen zin om verder te gaan en we houden er dan ook snel mee op. Jammer. Om te Snowkiten kun je, evenals bijvoorbeeld Snowbiken, terecht bij de skischool.

obertauern snowkiten 2 886 x 592 obertauern snowbike 2 886 x 589
Foto's @ Tourismus Obertauern

Nu het zicht beter is zie ik eindelijk hoe mooi en uitgestrekt het skigebied werkelijk is. Ik zie prachtige stukken waar ik off-piste kan boarden en besluit dan ook maar om snel mijn board onder te binden. Ik maak enkele prachtige afdalingen en leef me helemaal uit. Hoewel ik het gebied niet ken is verdwalen er eigenlijk niet bij. Dit komt omdat het skigebied als een kom rond het dorp ligt. Je hoeft dus eigenlijk alleen maar naar beneden te skiën of boarden, jaja ik weet het omhoog is moeilijk, en je komt altijd in het dorp terug. Ik heb nog even tijd over voordat ik ga lunchen en neem nog een keer de gondel naar boven. Ik besluit het wat rustiger aan te doen en verken de pistes van het skigebied. Het valt me op dat deze er prachtig geprepareerd bij liggen waardoor ik de gashendel volledig opentrek. Heerlijk...! Omstreeks 13:00 uur ga ik naar de Latsch'n Alm. Dit restaurant ligt midden in het centrum van Obertauern en heeft een traditionele keuken. Het is een gezellige plek waar ik geniet van een heerlijke lunch. Na de lunch benut ik de middag volledig om te boarden en het skigebied verder te verkennen. Aan het eind van de middag begint het weer echter te verslechteren en besluit ik om terug te gaan naar het hotel.

Om 17.45 uur krijg ik bij mijn hotel sneeuwschoenen uitgereikt. Na wat passen en meten zitten de sneeuwschoenen eindelijk aan mijn schoenen vast en krijg ik een fakkel en een klein sleetje. Voorafgaand aan het diner wordt er namelijk nog wel wat beweging van me gevraagd. Samen met nog een aantal andere mensen vertrekken we het woeste landschap in met fakkels die onze weg door het duister feestelijk verlichten. De eerste stappen op de sneeuwschoenen is even wennen maar als je je ritme hebt gevonden is het goed te doen. Je voelt je helemaal één met de natuur wat een overweldigende indruk op me maakt. De wind wakkert steeds meer aan naarmate we hoger komen. Onze eindbestemming, skihut de Sonnhof, ligt namelijk op 1800 meter hoogte. Daar waar de wind mij vanochtend nog in de steek had gelaten bij het Snowkiten liet hij zich nu weer flink gelden en trad op als spelbreker. De fakkels werden als luciferhoutjes uitgeblazen. Gelukkig zie ik een eindje verder de Sonnhof al liggen. Rustig wandelen we het laatste stukje door de diepe sneeuw op weg naar onze beloning, want we hebben allemaal aardig honger gekregen.

obertauern sneeuwschoenwandelen 584 x 389 obertauern rodelen 584 x 389
Foto's @ Tourismus Obertauern

In de sfeervolle en warme skihut krijgen we eerst wat te drinken waarna de uitgebreide menukaart volgt. Het blijkt dat we een wijnkenner in ons midden hebben die bij ieder gerecht een passende wijn aanbeveelt. Na het eten en veel wijn krijgen we les in het jodelen. De gids die ons naar de Sonnhof had gebracht blijkt namelijk een goede jodelaar te zijn. Dit was erg leuk, zeker na een paar wijntjes (uhum) en de tranen rolden over mijn wangen van het lachen. Tijd om weer te vertrekken. Ik pak me goed in om me te wapenen tegen de koude nacht. We gaan op sleetjes terug naar Obertauern. We hoefden alleen maar een rode piste te volgen volgens de gids, maar in het pikkedonker is dit toch wel een uitdaging. We sjeesden over de piste en komen een tijdje later allemaal zonder kleerscheuren beneden. Het rodelen was een geweldige ervaring! In het dorp aangekomen besluit ik, met nog wat anderen, om nog even van het bruisende nachtleven te gaan genieten. We bezoeken een aantal kroegen in het centrum maar uiteindelijk eindigen we toch weer in de Luzeralm. Ik vond het een geweldige dag en kroop moe maar erg voldaan mijn bed in.

 

Zondag 22 januari

Vandaag wil ik nog een keer proberen om de 'super seven runde' te bedwingen. Helaas werkt het weer wederom niet mee, ik tref het niet. Enkele liften zijn uit veiligheidsoverwegingen gesloten waardoor ik de runde niet kan doen. Gelukkig zijn de meeste liften wel gewoon geopend en kan ik nog een ochtendje boarden. 's Middags steekt er een heuze sneeuwstorm op, ik kan geen hand meer voor ogen zien. Tijd om dan maar naar het hotel te gaan. Ik geniet hier van de heerlijke wellness en niet veel later word ik heerlijk verwend met een 'heel veel' gangen diner. Met een volle buik ben ik maar een keer vroeg naar bed gegaan. Morgen is mijn laatste dag in Obertauern en men verwacht dat het weer iets zal verbeteren.

obertauern reisverslag 816 x 488
Het blijft maar sneeuwen tijdens mijn verblijf in Obertauern...

Maandag 23 januari.

De laatste dag in Obertauern. Ik heb daarom de wekker extra vroeg gezet. Wanneer ik naar buiten kijk zie ik voor eerst dezer dagen de zon doorbreken. Na een snel ontbijtje pak ik mijn board en sta in no-time op de piste. Vanuit hotel Alpina hoef je daarvoor alleen maar even de weg over te steken. Het is een perfecte dag en ik ontdek nog een aantal nieuwe plekken, zowel op de piste als off-piste.

 

Obertauern voor families

Nog niet zo lang geleden werd Obertauern vooral gezien als een trefpunt voor iedereen die groots wil skiën en van groots wil feesten. De après-skiparty's en het nachtleven zijn legendarisch. Maar de laatste paar jaar komen ook steeds meer gezinnen op Obertauern af. En met de nieuwe ontwikkelingen voor de winter 2012/13 behoort Obertauern nu definitief tot de best uitgeruste wintersportregio's voor gezinnen in de Alpen. De spil waar alles in het gezinsvriendelijke Obertauern om draait, is het nieuwe skipark voor gezinnen "Bibo Bär", dat in het stadscentrum naast de Edelweiss-Bahn is opgezet. Het skipark maakt gebruik van de nieuwste inzichten in de motorische en mentale ontwikkeling van zowel kleine als grotere beginnende skiërs. Het eenvoudigste parkoers, waar de basisprincipes van het skiën kunnen worden geleerd, voert naar een "Dorf der Tiere". Vervolgens worden in een "Stangendschungel" het bochtenwerk en carven geoefend. Ten slotte gaan de skiërs naar de "Rumpelpiste", waar zij hun behendigheid en uithoudingsvermogen ook op een lastiger terrein kunnen beproeven.

Op naar huis

Ik pak mijn koffers weer in om terug naar huis te gaan. Ik kijk erg positief terug op mijn verblijf in Obertauern. In het dorp valt van alles te beleven, het skigebied is voor iedereen uitdagend zowel op- als off-piste en ook naast het skiën of boarden zijn er voldoende winterse activiteiten te ondernemen. In het skigebied en dorp zijn veel authentieke en gezellige skihutten zoals bij voorbeeld de Heustadl, Latsch'n Alm of Sonnhof. De skischolen zijn goed op iedere wintersporter ingesteld, ook kinderen kunnen hier goed terecht. En ja, er is ook een gezellige après-ski zoals in de Luzer Alm! Ik hoop zeker nog een keer terug te mogen keren in Obertauern en dat de weergoden me dan gunstig gezind zijn.

Mijn dank gaat uit naar de medewerkers van Hotel AlpinaTourismusverband Obertauernskischool Grillitsch en speciale dank voor "Alex" !

 

WINTERSPORT WEBLOG


Tips voor een geslaagde wintersport met kinderen
Blog tips wintersport kinderen - PB

Op wintersport met kinderen is voor ieder gezinslid een prachtige ervaring. Toch is de wintersportbenadering wel wat anders als dat je gewend was toen er nog geen kinderen in je leven waren. Waar moet je op letten om de skivakantie voor iedereen te laten slagen? Wij geven je enkele tips voor een onbezorgde vakantie.


Wintersport Arena Sauerland investeert 15 miljoen in skigebieden

Duitsland Winterberg skilift © Wintersport Arena Sauerland Siegerland Wittgenstein eV
Bij Nederlanders is de Wintersport Arena Sauerland erg in trek, voor een dagje skiplezier of voor een langer verblijf. Wintersport is dan ook één van belangrijkste pijlers van het toerisme in de regio. Met maatregelen van ongeveer 15 miljoen euro willen exploitanten van skigebieden en langlaufgebieden de wintersport nog veiliger en comfortabeler maken. Lees verder: nieuwe investeringen Wintersport-Arena Sauerland

Sneeuwhoogte Top 10

1Zwitserland / Engelberg
Dal : 0 cm.
Berg : 710 cm.
2Zwitserland / Andermatt
Dal : 30 cm.
Berg : 580 cm.
3Oostenrijk / Lanersbach/Hintertux
Dal : 40 cm.
Berg : 400 cm.
4Oostenrijk / Fulpmes
Dal : 10 cm.
Berg : 400 cm.
5Duitsland / Garmisch-Partenkirchen
Dal : 150 cm.
Berg : 370 cm.
6Frankrijk / Les Arcs
Dal : 80 cm.
Berg : 370 cm.
7Frankrijk / La Plagne
Dal : 10 cm.
Berg : 370 cm.
8Frankrijk / Montchavin- Les Coches
Dal : 10 cm.
Berg : 370 cm.
9Frankrijk / Peisey-Vallandry
Dal : 10 cm.
Berg : 370 cm.
10Zwitserland / Les Diablerets
Dal : 110 cm.
Berg : 350 cm.
Bron Meteo Consult B.V.
Icon Facebook 70 x 70   Icon Twitter 70 x 70   Icon Youtube 70 x 70

Wintersporthumor

Humor 3 350 x 300

Copyrights 2009 - 2018 Familieski.nl | Privacy | Disclaimer | Cookie Statement | Contact | Interessante media | Adverteren | Webservices Webse.nl