Skip to main content

Reisverslag Serfaus, Fiss en Ladis

Al sinds de oprichting van Familieski.nl staat het skigebied Tirols Ski-Dimension bij ons aangeschreven als het beste familieskigebied van de Alpen. Het wintersportgebied Serfaus-Fiss-Ladis staat op eenzame hoogte voor hen die op zoek zijn naar vakantiegeluk voor gezinnen en de perfecte wintersportvakantie voor de hele familie! Tijdens ons verblijf in december van dit jaar werden onze hoge verwachtingen volledig waargemaakt en zelfs nog overtroffen. Wat een top skigebied is dit en niet alleen voor kinderen, al staan zij hier wel op nummer 1!

Familieskigebied Tirols Ski-Dimension
Het skigebied Tirols Ski-Dimension blijft zich voortdurend ontwikkelen met nieuwe trends, innovatieve skilesmethoden (de skischolen van Serfaus en Fiss-Ladis staan erom bekend dat ze een voortrekkersrol in de Alpen spelen) en nieuwe eersteklas infrastructurele voorzieningen. Ook voor het komende wintersportseizoen 2015-2016 openen er weer enkele attracties, zoals bijvoorbeeld de gezinscoaster ‘Schneisenfeger’ en in de skischool Fiss-Ladis mogen kinderen zich vanaf deze winter verheugen op de unieke ‘Bertas Kindervilla’. Tijdens ons verblijf krijgen we de gelegenheid om hier eens uitgebreid mee te mogen kennismaken. Voor vertrek zijn onze verwachtingen daarom hoog gespannen. Temeer ook omdat de weergoden de Alpen niet echt gunstig gezind zijn aan het begin van deze winter. Sneeuw is er nauwelijks gevallen en de temperaturen zijn veel te hoog voor de tijd van het jaar. Nog even de laatste spullen pakken, de auto checken en rond 02.00 uur ’s nachts vertrekken we dan op weg naar het wintersportgebied Tirols Ski-Dimension.

De reis naar Serfaus-Fiss-Ladis
Na de Fernpass is het nog een klein stukje snelweg en daarna bereiken we via een 7 km lange tunnel het Inntal. Nog even rijden en we slaan rechts af richting Serfaus-Fiss-Ladis. De zon schijnt inmiddels uitbundig wanneer we aan de klim naar het op 1400 meter gelegen zonneplateau beginnen. De dorpen liggen op een hoogvlakte tussen 1200-1400 meter hoogte en de meer dan 2000 uren zon per jaar maken van Serfaus-Fiss-Ladis de zonnigste dorpen van Tirol. Als we om ons heen kijken doet het bijna voorjaarsachtig aan. We zien groene hellingen en tot zeer grote hoogte is er geen sneeuw te bekennen. Gelukkig wisten we al dat de pistediensten een groot gedeelte van het skigebied hebben geopend, dus we maken ons over het wel of niet kunnen skiën geen zorgen. Na enkele haarspeldbochten is er de mogelijkheid om af te slaan naar Ladis. Wij rijden door naar Fiss-Serfaus. De weg stijgt flink maar is goed te rijden, bij hevige sneeuwval zijn sneeuwkettingen hier waarschijnlijk wel onmisbaar. Na 6 km slaan we af naar Fiss, wanneer je de weg vervolgt kom je uit in het autoluwe Serfaus. Omstreeks 10.00 uur checken wij in bij het prachtige 4-sterren hotel Chesa-Monte in Fiss. De hotelkamer is prima en het uitzicht over de hoge Alpentoppen overweldigend. We rusten even uit alvorens we ons in het skigebied gaan begeven.

Eerste skimeters
Met de Schönjochbahn vertrekken we naar het op 2436 meter hoogte gelegen bergstation. Onder ons zien we groene alpenweiden met af een toe een piste welke als een wit lint door het landschap gaat, alsof iemand met een slagroomspuit creatief is geweest. We vragen ons hardop af hoe de kwaliteit van de pistes zal zijn. We vinden het al ontzettend knap dat de pistediensten bijna 90 van de in totaal 212 km piste überhaupt heeft kunnen prepareren en hiermee het hele skigebied heeft weten te verbinden. Wanneer we bij het bergstation aankomen zien we dat de zon en de tempaturen minder invloed hebben gehad op de sneeuw die hier ligt, mede ook omdat de pistes hier voornamelijk op de noordhellingen liggen. We wanen ons ineens weer in een heus wintersportlandschap en het echte wintersportgevoel bekruipt ons. We klikken de ski’s onder en dalen af over de rode Zwölferabfahrt. Daarna nemen we de Schöngampbahn, met verwarmde zitting, om vervolgens af te dalen over de Frommesabfahrt terug naar Fiss. Hoewel de omgeving weer steeds groener wordt en de enige sneeuw alleen nog op de pistes ligt, moeten we zeggen dat de kwaliteit van de pistes nog onwaarschijnlijk goed is te noemen. Ongelooflijk hoe de pistediensten dit voor elkaar weten te krijgen. De volgende dagen zullen we samen met een skiguide verder door het skigebied trekken, wij beperken ons vanmiddag tot de pistes rond de Schönjöchl en Zwölferkopf. We nemen nog een keer de Frommesabfahrt. Dit is toch wel een geweldige piste met een lengte van ongeveer 10 km, heerlijk om de dag mee af te sluiten. Terwijl we het dorp Fiss bijna bereiken zien we onder ons het Bertas Kinderland liggen, het oefen- en speelterrein voor kinderen van de skischool van Fiss-Ladis. We zullen morgen de nieuwe innovatieve ‘Bertas Kindervilla’ gaan bezoeken. We bergen onze ski’s en schoenen op in het ultramoderne skidepot direct bij het dalstation en wandelen moe maar voldaan, terug naar het hotel.

De skischolen Serfaus en Fiss-Ladis zijn perfect voorbereid op kinderen
Na een heerlijke nacht breekt een nieuwe dag aan. Vandaag mogen we kennismaken met de spiksplinter nieuwe Bertas Kindervilla welke is gelegen in Bertas Kinderland. Onderweg hier naar toe vertelt een medewerker van de skischool over het familieskigebied. Enthousiast vertelt hij dat families en gezinnen met kinderen zich helemaal thuis voelen in Serfaus-Fiss-Ladis. Voor de kleine vakantiegangers zijn in het skigebied in totaal 125.000 m2 afgegebakende oefenpistes gereserveerd, waar ze door skipedagogen van de skischolen Serfaus en Fiss-Ladis liefdevol worden begeleid en de beginselen van het skiën en snowboarden onder de knie krijgen. In Serfaus ligt het oefenskigebied ‘Kinderschneealm’ onderaan het middenstation van de Komperdellbahn en ligt de skiweide ‘Murmlipark’ in het centrum van het dorp. In Fiss-Ladis kunnen de kinderen terecht in het ‘Bertas Kinderland’, bij het middenstation van de Sonnenbahn. De kinderen staan bij de skischolen centraal vertelt hij en zonder prestatiedruk en op een spelenderwijze leren de kinderen hun eerste bochtjes te maken in de sneeuw. Daarbij wordt door de skischolen gebruik gemaakt van internationaal bekroonde leermethodes. Nog veel meer andere fantasierijke hulpmiddelen en de twee schattige mascottes Murmli en Berta maken van de dagen op de skischool onvergetelijke vakantiebelevenissen voor de kleintjes. Als het tijd is voor de lunch, gaan de groepen naar eigen kinderrestaurants. In Serfaus vinden de kinderen met de Murmlirest en de Starrest misschien wel de coolste kinderrestaurants van de Alpen, die speciaal door kinderen voor kinderen werden ontwikkeld. In Fiss-Ladis eten en pauzeren de skischoolgroepen in Bertas Kinderplanet. De kinderen die de oefenterreinen ‘ontgroeid’ zijn vinden in het skigebied nog veel meer vertier. De speeltuinen, speciale themapistes en avontuurlijke afdalingen, zoals de ‘Dinowald’, het dierenpark, ‘Bertas indianenland’, de ‘Fisser Höhlenwelt’, het Adventure parcours, de berenpiste en de thematische multimedia-afdaling ‘Murmlitrail’ zorgen voor urenlange afwisseling in de sneeuw. Daarnaast is er nog de klimtoren, de carrousel, een sneeuwscooterparcours en rodelbanen. Ach…, wat is er niet om het kinderen naar de zin te maken. Voor kinderen en tieners die het skiën en snowboarden al goed onder de knie hebben, zijn de Fun Areas met hindernissen in alle moeilijkheidsgraden ideale oefenplaatsen voor tricks en freestylekunsten. Voor kinderen tussen de 3 maanden en 2 jaar oud is er ook een crèche aanwezig. Inmiddels bereiken we het Bertas Kinderland en zien we de nieuwe Kindervilla al liggen.

Bertas Kindervilla
We worden rondgeleid in dit prachtige gebouw. Dit nieuwe ‘highlight’ voor kinderen telt drie verdiepingen en zal in het wintersportseizoen 2015-2016 worden geopend. Er wordt gebruik gemaakt van een innovatief pedagogisch concept, waarbij kinderopvang en skilessen op een spannende manier worden gecombineerd. In een afgebakende, avontuurlijke sneeuwwereld worden de kleinsten vanaf twee jaar liefdevol begeleid. Op speelse wijze maken zij hun eerste uitstapjes in de sneeuw. Kinderen vanaf drie jaar oud die hier skilessen krijgen, kunnen op elk moment in de ‘villa’ uitrusten en nieuwe energie opdoen om daarna weer de piste op te gaan. Het design van de ‘villa’ is helemaal afgestemd op kinderen, met een grote ruimte met heerlijke relaxbanken en grote ramen waardoor de kinderen vanuit elke hoek naar buiten kunnen kijken. Hier worden de kinderen entertained met shows en voorstellingen. In het Bertas Kinderland, een afgeschermd skigebied voor kinderen, kunnen de kinderen, onderverdeeld in groepen, hun (eerste) skimeters maken. De (groot)ouders kunnen hierbij vanaf het terras van Familienrestaurant Sonnenburg de ontwikkelingen van hun kroos op de voet volgen. Is het wat slechter weer dan kunnen de vorderingen dankzij Bertas Ski-TV en twee nieuwe camera’s in Bertas Kinderland, in de ‘Stuben’ van het restaurant op hd-tv’s worden gevolgd. De lunch wordt verzorgd in Bertas Kinderplanet, het kinderrestaurant waar ieder kinderhart sneller van zal gaan kloppen. Het klinkt misschien allemaal wat overdreven of overenthousiast, maar het is niet anders te verwoorden. Dit is ’the place to be’ voor kinderen en ouders!

Het skigebied Tirols Ski-Dimension
Het skigebied telt 212 km aan geprepareerde pistes waarvan 80% kunstmatig besneeuwd kan worden. Het totale gebied mag dan alom bekendheid genieten voor de kindvriendelijkheid, maar het skigebied zal iedereen kunnen bekoren. Het aanbod aan pistes is zeer divers en voor iedereen is er wel een uitdagende piste te vinden. Er zijn funparks, een piste met snelheidsmeting, speciale carve-pistes, buckelpistes en nog veel meer. De dorpen Serfaus, Fiss en Ladis zijn door het skigebied met elkaar verbonden. Het gebied is uitgestrekt en zal, ook de ervaren skiër, niet snel gaan vervelen. We mogen vandaag en morgen onder begeleiding van de Christoff, onze Skiguide, kennismaken met het skigebied. Helaas zijn lang niet alle pistes open, maar desalniettemin doen we een goede indruk op van het gebied. De pistes blijven gezien de omstandigheden opmerkelijk goed van kwaliteit, wat hard maar prima te doen. Christoff vertelt dat de sneeuwkanonnen via GPS kunnen worden aangestuurd. Satellieten zien waar de pistes extra sneeuw kunnen gebruiken en de kanonnen die daar staan worden dan aangestuurd. Zo kunnen onnodige onkosten worden bespaard, want het besneeuwen kost behoorlijk wat. Volgens Christoff 2,= euro per m3 sneeuw, dit is inclusief de aanschaf, stroom, water, enz. Naast het uitdagende skigebied wordt er natuurlijk ook genoeg aan de inwendige mens gedacht. Er is keuze genoeg aan gezellige en comfortabele hutten. Wij maken kennis met de Zirbenhütte en restaurant Monte Mare, twee hutten waar het heerlijk vertoeven is. Onze ervaring met het skigebied is uitstekend te noemen. Uitdagend en sneeuwzeker.

Familie wintersportbestemming
Voor kinderen heeft het skigebied alles te bieden. Ook de skiërs en snowboarders kunnen zich er prima vermaken. Maar hoe zit het voor de niet-skiërs. Ook zij kunnen gerustgesteld zijn. Er is een keur aan overige winterse activiteiten, sportief en niet-sportief, die ondernomen kunnen worden. Hier zullen we uitgebreid bij stil staan in een apart artikel. Onze conclusie na deze trip is in ieder geval: Tirols Ski-Dimension en de dorpen Serfaus, Fiss en Ladis benaderen de wintersport in perfectie!

Tourismusverband Serfaus-Fiss-Ladis
Afbeelding: ©
Andreas Kirschner – www.serfaus-fiss-ladis

 

 

Leave a Reply