Pisteregels

De skigebieden en liftmaatschappijen investeren jaarlijks enorme bedragen om de maximale veiligheid- en kwaliteitsstandaard van de pistes, liften en aangeboden services te garanderen of te doorontwikkelen. Maar niet alleen zij dragen bij aan de veiligheid op de piste. Ook de wintersporters spelen hier een grote rol in. Jij en ik dus! Ken jij de 10 pisteregels?

Om de pistes veilig te houden zijn er pisteregels bedacht. Een soort verkeersregels waar  iedere wintersporter zich aan moet houden op de piste. Ben jij op de hoogte van deze regels, of zijn ze misschien een beetje weggezakt? Het is belangrijk dat we allemaal de regels kennen en ons hieraan houden. Dit scheelt soms een hoop ergernis op de piste en zo kunnen jij en andere wintersporters optimaal genieten van een veilige wintersport!

1. Houd rekening met andere skiërs

Meestal deel je de piste met meerdere wintersporters. Gezellig, maar houd wel rekening met anderen. Je dient er namelijk voor te zorgen dat de overige skiërs niet in gevaar worden gebracht of dat hen schade wordt toegebracht.

2. Beheers uw snelheid en uw skistijl

Iedere skiër moet zijn snelheid en skistijl aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, aan het terrein, de sneeuw- en weersomstandigheden en de aanwezigheid van andere wintersporters. Overschat jezelf dus niet!

3. Kies een veilig spoor

Wanneer een skiër of snowboarder een ander van achteren nadert, moet hij zijn spoor zo kiezen dat hij een voor hem bewegende skiër of snowboarder niet in gevaar brengt.

4. Inhalen

Inhalen is toegestaan van boven of beneden, van links of rechts, maar altijd op zodanige afstand dat degene die wordt ingehaald in geen van zijn bewegingen wordt belemmerd.

5. Invoegen en na een stop doorgaan

Een skiër die zich weer op de piste wil begeven of na een stop weer wil doorgaan, moet opletten dat hij zichzelf of anderen daarbij niet in gevaar brengt.

6. Stilhouden

Een skiër mag niet zonder noodzaak op nauwe of onoverzichtelijke gedeelten van een afdaling stilstaan. Een op zo’n plek gevallen skiër moet deze plek zo snel mogelijk vrijmaken. Wil je stilstaan, doe dit dan aan de rand van de piste.

7. Klimmen en lopen

Een skiër die te voet omhoog- of omlaag gaat, moet hiervoor de zijkant van de piste gebruiken.

8. Houd je aan de borden

Iedere skiër of snowboarder moet zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens houden.

9. Hulp verlenen

Bij ongelukken is elke skiër verplicht hulp te verlenen.

10. Legitimatieplicht

Elke skiër moet bij ongevallen zijn persoonsgegevens uitwisselen met betrokkenen van een ongeluk, ongeacht of hij zelf verantwoordelijk is

GOED VOORBEREID OP REIS

DE JUISTE REISAANBIEDER

KEN JIJ DE PISTEREGELS?

POPULAIRSTE SKIGEBIEDEN

HANDIGE BESPAARTIPS

ACCOMMODATIES

SKILES OF ZELF LEREN?

Heb je onze handige PAKLIJST nog niet? Download hem hier!