Als er veel sneeuw ligt in de bergen kan dat onder verschillende omstandigheden, zowel bij dooi als vorst, lawinegevaar opleveren.
Een lawine kan verschillende oorzaken hebben. Als er een warme wind opsteekt zal vooral bij zonnig weer de bovenste laag van de sneeuw smelten en kan het sneeuwdek gaan glijden. Ook verse sneeuw die op een bevroren oude sneeuwlaag valt kan sneeuwverschuivingen veroorzaken. Veel sneeuwlawines doen zich voor bij vorst en harde wind. Hevige sneeuwval kan bij lage temperaturen aanleiding geven tot lawines van poedersneeuw, waarbij een dichte wolk van sneeuw met zeer grote snelheden van soms 200 tot 300 kilometer per uur omlaag komt. Skiërs kunnen dergelijke lawines zelfs op gang brengen door het veroorzaken van lichte trillingen. De vernietigende kracht van zo’n dichte sneeuwwolk is enorm vooral door de luchtverplaatsing die eraan voorafgaat.
Lawines vormen een groot gevaar voor wintersporters. Ieder jaar worden er mensen slachtoffer van schuivende sneeuwmassa’s. Met name buiten de piste dient u heel goed te weten waar u mee bezig bent. De meeste lawines worden veroorzaakt door wintersporters die zich buiten de piste begeven. Doe dit dan ook niet zonder voorbereiding. Bij de dalstations wordt dagelijks aangegeven hoe groot het lawinegevaar is. Ook kunt u het vragen aan de pistedienst. Het skiën op de gemarkeerde pistes is over het algemeen wel veilig.
De verschillende gradaties
Niveau 1 – Gering gevaar
Dit is de normale situatie voor ongeveer 1/3 deel van de winter. De omstandigheden zijn goed, de sneeuwlaag is stevig en betrouwbaar. Spontane kleine lawines zijn mogelijk, met name bij natte sneeuw. Op extreem steile hellingen is bij sneeuwophoping een lawine mogelijk.
Niveau 2 – Matig gevaar
Ook ongeveer 1/3 van de winter. De omstandigheden zijn merendeels goed. De sneeuwlaag heeft zich op steile hellingen niet optimaal gezet. Groepen skiërs/boarders kunnen lawines lostrappen. Bij steile hellingen kunnen ook eenlingen lawines veroorzaken. Hier kunnen ook spontaan lawines ontstaan. Dit zijn over het algemeen kleine lawines.
Niveau 3 – Aanzienlijk gevaar
Ongeveer 1/4 van de winter. De omstandigheden zijn deels slecht. Het sneeuwdek heeft zich op veel plekken slecht gezet. Een enkele skiër of boarder kan al een lawine veroorzaken. Spontane lawines komen op steile hellingen regelmatig voor. Deze lawines kunnen van een behoorlijke omvang zijn een ook vlakker terrein bereiken.
Niveau 4 – Groot gevaar
Meestal slechts een paar dagen per winter. De omstandigheden zijn slecht, er is acuut gevaar. Het sneeuwdek is slecht gezet. Er ontstaan spontaan grote lawines. Ga niet buiten de normale piste skiën of boarden! Zoek het steile terrein niet op.
Niveau 5 – Zeer groot gevaar
Deze situatie komt zeer zelden voor. De omstandigheden zijn zeer slecht. Ernstig risico. Grote lawines tot in de dalen zijn mogelijk. Het skigebied zal meestal gesloten zijn. Ook wegen, spoorlijnen en complete dorpen kunnen afgesloten zijn. Thuisblijven!
Leer jezelf te redden met een Snow Safety cursus
Bent u een skiër die graag van de piste afgaat en wilt u meer weten over veilig skiën op en buiten de piste? Bij het Snow Safety Center kunt u cursussen en opleidingen volgen en leert u hoe u uzelf zo goed mogelijk kunt voorbereiden, hoe je gevaar kunt herkennen en hoe je jezelf te redden. Meer info vindt u op www.snowsafety.nl .
Voor informatie over het lawinegevaar per land kunt u kijken op:
– www.lawine.at (Oostenrijk)
– www.slf.ch/lawineninfo/index_EN (Zwitserland)
– www.lawinenwarndienst-bayern.de/index.php (Duitsland