Veel wintersporters staan met geen (of een slechte) voorbereiding op de piste waardoor de kans op een blessure wordt vergroot. Verder krijgt u in dit artikel informatie over wagenziekte, hoogteziekte, zwangerschap, kinderen en gezondheid en nog veel meer.
* VOORKOM BLESSURES
De meeste wintersporters verruilen hun werk voor de skipiste zonder dat het lichaam hier op voorbereid is. Het is raadzaam om voor vertrek de belangrijkste spiergroepen, met name de benen, te trainen en aan de algehele conditie te werken. Dit kun je doen door te joggen, fietsen, de sportschool te bezoeken of te zwemmen. Het is zeker ook niet verkeerd om de spieren alvast op een skibaan in Nederland een beetje op te warmen. Wanneer u op de wintersportbestemming bent begin de dag dan eerst met een rustige, gemakkelijke afdaling om de spieren en het lichaam op te warmen. Ook het dragen van de juiste kleding, denk vooral aan de handschoenen en de skihelm en goed skimateriaal, kunnen blessures voorkomen. Door u aan het bovenstaande te houden wordt de kans op blessures of overbelasting een stuk minder.
* VOORKOM VERBRANDING DOOR DE ZON

Draag een skibril of een goede zonnebril met volledige UV protectie, ook als de zon niet schijnt. In de sneeuw wordt zonlicht sterk gereflecteerd waardoor de ogen kunnen beschadigen. Ook bij sneeuwval biedt een skibril bescherming. Voor kinderen bestaan er speciale zon- en skibrillen.

* BESCHERMING VAN DE OGEN

Draag een skibril of een goede zonnebril met volledige UV protectie, ook als de zon niet schijnt. In de sneeuw wordt zonlicht sterk gereflecteerd waardoor de ogen kunnen beschadigen. Ook bij sneeuwval biedt een skibril bescherming. Voor kinderen bestaan er speciale zon- en skibrillen.

* HOOGTEZIEKTE

Echte hoogteziekte komt zelden voor op een wintersportvakantie. Toch moet u er rekening mee houden dat de lucht naar mate je hoger gaat steeds ijler (bevat minder zuurstof) wordt. Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof op hoogtes boven de 2000-2500 meter. Boven de 2400 meter kan er al acute hoogteziekte optreden. Symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, verminderde eetlust, versnelde hartslag, onverschilligheid en braken. Ga terug naar het dal wanneer u van bovenstaande symptomen last krijgt.

Kinderen zijn mogelijk wat gevoeliger voor hoogteziekte, maar goede gegevens hierover ontbreken. Zij zijn in ieder geval vaak minder goed in staat eventuele klachten te verwoorden. Hoogteziekte wordt bij hen daarom minder gemakkelijk tijdig herkend. Hoewel er weinig bekend is over de reactie van (zeer jonge) kinderen op lage zuurstofconcentraties, wordt het over het algemeen afgeraden kinderen onder de vier jaar mee te nemen naar hoogten boven 2500 meter. Het gaat dan uiteraard met name om een verblijf dat langer dan enige uren duurt, niet om een korte tijd boven deze hoogte. Slapen boven 2500 meter moet voor kinderen van deze leeftijd worden ontraden. Kinderen zijn vaker verkouden dan volwassenen en een verkouden kind (geldt ook voor volwassenen) kan minder goed de oren ‘klaren’, dus drukverschillen tussen het binnenoor en de omgeving overbruggen. Snelle stijgingen (kabelbaan, mechanisch transport over hogere passen) zijn dan uit den boze. Luchtweginfecties kunnen het risico op hoogteziekte vergroten. Bovendien lijken sommige klachten die je bij verkoudheid ziet op die bij hoogteziekte, zodat het moeilijk kan zijn vast te stellen wat het kind mankeert. In die situatie moet je er van uitgaan dat het hoogteziekte is, om geen risico voor het kind te lopen. Tot slot zij opgemerkt dat kinderen een minder goed ontwikkeld dorst- en hongergevoel hebben, dat zij meestal over kleinere energiereserves beschikken en daar vaak onzuinig mee omgaan. Regelmatig eten en vooral ook drinken wordt dan extra belangrijk om uitdroging te voorkomen.

* WAGENZIEKTE

Wagenziekte komt veel voor bij kleine kinderen. Bent u net lekker op weg, ziet u plotseling vanuit uw binnenspiegel dat er een aantal witte gezichtjes naar u terug staren. Ze zijn wagenziek, maar wat is dit nu precies en wat kunnen we doen om het te voorkomen?

Oorzaak: Wagenziekte ontstaat doordat de hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen over de positie van het lichaam: de ogen registreren beweging, terwijl de benen het signaal geven dat we stilstaan of zitten. Ook als ze niet naar buiten kijken, kunnen mensen met wagenziekte misselijk worden, want de evenwichtsorganen in het oor kunnen nog steeds merken dat we vooruitkomen. Dit verschijnsel kan dus ook voorkomen in andere vervoersmiddelen, zoals vliegtuigen en boten. In dat geval spreken respectievelijk over lucht- en zeeziekte. De verzamelnaam voor al deze verschijnselen is reisziekte of kinetose. Wagenziekte komt veel voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Het wordt versterkt als je geen controle hebt over de bewegingen van het voertuig, vandaar dat de bestuurder hier veel minder last van heeft.

Symptomen: Wagenziekte begint doorgaans met dufheid, duizeligheid, gapen en een ongemakkelijk gevoel in de onderbuik. Daarna treedt vaak misselijkheid op, waarbij de maag zwaarder gaat aanvoelen en er uiteindelijk kan worden overgegeven. Ander, minder vaak voorkomende bijverschijnselen, zijn hoofdpijn, zweten, concentratieproblemen, temperatuurschommelingen en paniekaanvallen. In de meeste gevallen is wagenziekte gelukkig niet blijvend. Zodra je uit de auto stapt zijn de ziekteverschijnselen meestal snel weer over. Sommige mensen houden er wel een paar uur lang een beetje zeurderiig gevoel in hoofd of buik aan over, maar echt misselijk zijn ze dan niet meer.

Kunnen we er iets aan doen?  Het is lastig om wagenziekte van tevoren te voorkomen. Een middel wat helpt wagenziekte te voorkomen is Primatour. Verder raden wij u aan niet te lezen in de auto en u te concentreren op de weg.

* ZWANGERSCHAP EN WINTERSPORT

Wanneer u zwanger bent hoeft dit zeker niet te betekenen dat u niet op wintersport kan. Wel is het zo dat u zich moet afvragen of het verantwoord is om te gaan skiën. Gelukkig blijven er genoeg alternatieven over om van de wintersport en de prachtige bergwereld te kunnen genieten. Belangrijk bij de keuze om wel of niet te gaan skiën is de duur van de zwangerschap, de hoogte van het skigebied en de eigen ski-ervaring.

Duur van de zwangerschap: Over het algemeen kunt u tot 12 weken zwangerschap met een gerust hart skiën. De baarmoeder zit tot dat moment nog beschermd achter het schaambeen. Vanaf 12 weken kan uw baarmoeder bij een val geraakt worden door bepaalde objecten. Denk hierbij aan andere personen, ski’s of skistokken, paaltjes of bomen.

Hoogte van het skigebied: Het is af te raden, wanneer u zwanger bent, naar een skigebied boven de 2100 meter te gaan. Door de hoogte zit er minder zuurstof in de lucht waardoor u het benauwder kunt krijgen of last krijgt van een onregelmatige ademhaling. Wij adviseren u dan ook in ieder geval een verblijfplaats te kiezen die onder de 2000 meter ligt. Gaat u toch hoger dan kan dit wel, bijvoorbeeld om van een piste af te dalen, maar blijf zeker niet te lang op grote hoogte.

Ski-ervaring: Wanneer u nog geen of weinig ski-ervaring heeft raden wij het af om te gaan skiën. Bent u een ervaren skiër en u besluit om toch te gaan skiën, doe het dan rustig aan. Pak de wat gemakkelijkere pistes en kijk of het niet te druk is. Een “ongeluk” zit in een klein hoekje en hier hoeft u zelf niet eens schuld aan te hebben. De meeste zwangere vrouwen voelen zich door hun zwangerschap ook wat onzekerder omdat ze bang om te vallen. Dit gaat misschien onbewust maar het gaat wel vaak ten koste van de concentratie en hiermee ook de veiligheid. Ook dient u er rekening mee te houden dat het lichaam verandert tijdens de zwangerschap. Zo verandert het zwaartepunt (dikkere buik) waardoor u minder stabiel op de ski’s staat en soms sneller uit balans raakt. Ook vertraagt uw stofwisseling en worden uw gewrichten soepeler.

Wij raden het in principe af om te gaan skiën tijdens de zwangerschap, al kan het dus wel. Overleg voordat u op wintersport gaat in ieder geval met uw arts of verloskundige en kijk samen of het wel of niet verantwoord is.

 

Leave a Reply