druk_23.3Bij ons zakt het kwik in de nacht van zondag op maandag al weer rap onder nul. Een periode met kwakkelweer staat voor de boeg. Anders is het in de Alpenlanden: daar heerst koning winter en hij is niet van plan van de troon gestoten te worden! Hoeveel sneeuw valt er de komende dagen? ….Lees verder bij Meteo-Koos…..

Vorstgrens weer gezakt tot in de dalen, sneeuw is onderweg
De föhn van vorige week is alweer vergeten, de temperaturen zijn weer winters in de Alpenlanden en het kwik gaat nog verder onderuit. De ijzige adem van Thialf reikt steeds ver, ondanks de vroegte van de winter, en nu wordt er vanuit het noordoosten zeer koude lucht aangevoerd. Voor de golf koude lucht uit wordt wat minder koude vochtige vorstlucht tegen het Alpenmassief geduwd, waaruit prompt de nodige sneeuw valt.

Vooral in de traditioneel sneeuwgevoelige gebieden gaat weer flink sneeuw vallen. Tot en met woensdag in Tirol en Salzburg tot rond 30 cm en  in de overige gebieden komt het tot 10 of 20 centimeter. Het zijn vooral de Oostenrijkse en Duitse Alpen waar de sneeuw valt en het noordoosten van Zwitserland.

Aan de zuidzijde van de alpenhoofdkam is het allemaal veel minder, maar later in de week kan ook daar van uit westelijke richting een sneeuwgebied overtrekken en 5 tot 10 cm sneeuw achterlaten.
Dit sneeuwgebied, dat op vrijdag de Alpen bereikt vanuit het westen, zal vooral de Franse en de Zwitserse Alpen goed doen: de sneeuwcondities gaan er op vooruit nadat boven enkele honderden meters hoogte uitgebreid sneeuw gaat vallen. Ook daar vallen decimeters sneeuw, aan de westzijde, waar de lucht opgestuwd wordt, valt de het meeste sneeuw. Ook daar kan het oplopen tot 30 centimeter.
De temperaturen blijven in deze periode vrijwel overal onder nul, tot in de dalen. Er zal op uitgebreide schaal matige tot strenge, misschien zelfs zeer strenge vorst optreden.

Sneeuw_23.0
Veel sneeuw valt tot en met woensdag in Oostenrijk vooral in de omgeving
van Salzburg. De eenheid is in centimeters.

Sneeuw_23.1 
Tot en met zaterdag valt er in de Zwitserse en de Franse Alpen de nodige
sneeuw, de getallen geven de centimeters verwachte sneeuw aan.

Algemene circulatie en verwachte ontwikkeling tot en met 19 december

Een paar storingen trekken oostelijk van de Alpen naar het zuiden, ze brengen zowel koude als sneeuw met zich mee. Eerst valt er voor de koudste lucht uit flink sneeuw op maandag en daarna blijft het wat geleidelijker doorsneeuwen totdat woensdag een hogedrukgebiedje zich gevormd heeft juist boven de Alpen. Dit zorgt even voor een droog intermezzo op woensdag en donderdag. Daarna zal echter een actieve depressie, die helemaal vanaf het noordelijkste deel van Scandinavië naar Denemarken trekt, een stevige noordelijk stroming over Engeland veroorzaken. De koude maritiem-arctische lucht die aangevoerd wordt zal vervolgens afgebogen worden en vanuit het westen naar de Alpen gejaagd worden. Dit geeft dan flink wat sneeuwval in de westelijke Alpen zoals boven al aangegeven is. In het zuiden van Frankrijk gaat mogelijk de Tramontane waaien: een koude stormachtige wind die tussen de Pyreneeën en het Franse massief door een dal heen jakkert, naar het zuiden en dus naar en over de Middellandse Zee.

temp_1500_23.2
De koude continentaal-arctische lucht komt vanuit het noordoosten
naar de Alpen toegestroomd.

Langetermijnverwachting voor 19 tot 23 december

Een omvangrijk lagedrukgebied ligt boven Engeland omgeven met oorspronkelijk Arctische lucht. Dit zal zeker flinke sneeuwval kunnen geven in enkele West-Europese gebieden, maar waar precies is nog moeilijk te zeggen, want de modellen toveren steeds andere scenario’s tevoorschijn. Er is dus weinig zekerheid. Wel is het vrij waarschijnlijk dat een depressie de Alpen ook aan de zuidzijde van verse sneeuw gaat voorzien, want via de Middellandse Zee kan er een depressie oostwaarts gaan trekken. Op welke hoogte de neerslag overgaat in sneeuw is ook nog onzeker. Meer duidelijkheid over de lange termijn hopelijk in het volgende weerbericht! Boven Groenland blijft de druk aan de hoge kant en dat is een belangrijk gegeven voor het zuidelijk houden van de vorstgrens.

druk_23.3
Een omvangrijke lagedrukvore loopt van de Oceaan over de Britse
Eilanden naar het Alpengebied. Deze verwachting voor de drukverdeling
na volgend weekeinde is nog onzeker maar lage druk en een periode
met bijbehorende sneeuwval in de Alpen lijkt wel waarschijnlijk..

{loadposition tradetracker13}

Tot en met volgend weekeinde zien de ontwikkelingen er gunstig uit. De sneeuwlagen blijven aangroeien. Na het komende weekeinde is de hoogte van de vorstgrens nog onzeker. Blijf het weer volgen met Meteo-Koos! Dan ben je het eerst op de hoogte van het toekomstige Alpenweer!

Meteo Koos

Leave a Reply