De Alpenhoofdkam vormt een belangrijke scheidingslijn en vormt als het ware een verbinding tussen een aaneengeschakelde linie van de hoogste toppen van de Alpen. Grofweg loopt de Alpenhoofdkam van oost naar west door Oostenrijk en Zwitserland. Voor de Franse Alpen geldt dat de hoofdkam van noord naar zuid verloopt. De noordalpen liggen ten noorden van deze hoofdkam en de zuidalpen, je raadt het al, liggen hier ten zuiden van. In onderstaande afbeelding zie je in één oogopslag hoe de Alpenhoofdkam precies verloopt, deze is namelijk voor je ingetekend. Om te bepalen of je skigebied nu tot noord- of zuidalpen behoort kunt je dit nu eenvoudig bekijken door bijvoorbeeld Google Maps gebruiken.
Wat betekent de Alpenhoofdkam voor het weer?
Voor fronten vormt de Alpenhoofdkam een belangrijke barrière. Zo kan het in Italië volop sneeuwen terwijl er in Oostenrijk, niet eens zoveel noordelijker gelegen, nagenoeg geen sneeuw valt. De Alpenhoofdkam wordt daarom ook wel een “weerscheiding” genoemd. Het grootste effect heeft het wanneer de fronten haaks tegen de Alpenhoofdkam aan botsen. Komt het weer vanuit het noorden, noordwesten of noordoosten dan profiteren de noordalpen. Komt het weer uit het zuiden dan profiteren de zuidalpen. Bij (zuid/noord)westelijke winden profiteren de Franse Alpen het meest. Oostelijke winden hebben niet zoveel effect en brengen doorgaans ook niet veel vocht mee. Onderstaande afbeeldingen laten mooi het effect van de Alpenhoofdkam zien.
De noordkant van de Alpen
Voor de meeste Nederlanders is Oostenrijk als wintersportland favoriet. Het grootste gedeelte van Oostenrijk behoort tot de noordalpen. Dit zijn de provincies Vorarlberg, Tirol, Salzburgerland en Steiermark. De provincies Oost Tirol en Karinthië behoren tot de zuidalpen! Het meest gunstige scenario is dus dat de fronten uit noord- noordwestelijke richtingen komen. Dan de meeste kans op sneeuw! Komt de wind uit het zuiden dan geen of weinig sneeuw en zeer waarschijnlijk föhn voor de noordalpen. Dit laatste geldt niet voor de inneralpine Alpen waar ik later op terug kom. Ook het grootste gedeelte van de Zwitsere skigebieden vallen onder de noordkant van de Alpen. Alleen het kanton Tessin en het uiterste zuiden van het kanton Südbunden kunnen tot de zuidalpen gerekend worden.
De zuidkant van de Alpen
Wanneer we praten over de zuidkant dan bedoelen we toch voornamelijk Italië en een aantal hierboven gebieden van Zwitserland en Oostenrijk. Waar de noordkant van de Alpen de meeste sneeuw krijgt bij noordwestelijke stroming, is dit voor de zuidalpen precies andersom. Hier valt de meeste neerslag bij een zuidelijk aanvoer van fronten. Soms is er sprake van een Genualaag welke meestal zorgt voor “vuurwerk” in de ten zuiden van de Alpenhoofdkam gelegen skigebieden.
De inneralpine Alpen
De skigebieden die centraler in de Alpen liggen, liggen vaak tegen of rondom de hoofdkam. Deze gebieden noemen we Inneralpine. De skigebieden die Inneralpine liggen kunnen sneeuw krijgen bij zowel een noordelijke als een zuidelijke stroming. De meeste sneeuw is er dan meestal al wel uit, maar omdat de skigebieden dus profiteren van neerslag uit het noorden en zuiden, ligt er toch genoeg om niet alleen afhankelijk van de sneeuwkanonnen te hoeven zijn. In Oostenrijk zijn de skigebieden in Karinthië, de zuidpunt van het Salzburgerland met bijvoorbeeld het skigebied Katschberg, de Ötztaler-, Stubaier- en Zillertaler Alpen, voorbeelden van Inneralpine Skigebieden. In Zwitserland zijn de skigebieden in het Engadin en Andermatt Inneralpine.
De westalpen c.q. Frankrijk
De Alpenhoofdkam loopt hier dus van noord naar zuid en volgt globaal de grens tussen Frankrijk en Italië. Hier de meeste sneeuw bij fronten uit het westen. In de Alpenweerberichten spreken we vaak over de westelijke noord- of zuidalpen. Zeg maar de Franse noordalpen of de Franse zuidalpen. De Franse noordalpen (Haute Savoie, Savoie en Isere) krijgen de meeste sneeuw bij fronten uit het noordwesten. De Franse zuidalpen (Hautes Alpes, Haute Provence en de Alpes Maritimes) krijgen de meeste sneeuw bij fronten uit het (zuid) westen.
Veel succes bij het bepalen of jou skigebied nu bij de noord- zuid- of west Alpen behoort. Wanneer je er toch niet uitkomt helpen we je graag verder!