Ski-blog

Tips voor wintersport met kinderen

Blog tips wintersport kinderen PB

Wintersport is voor kinderen een hele belevenis en als je het goed aanpakt ook een onvergetelijke ervaring. Lekker ravotten in de sneeuw, vriendjes maken in de skischool en vooral genieten omdat het ook gewoon vakantie is. De skivakantie met kinderen vergt wel enige voorbereiding om  het ook echt voor ieder gezinslid een plezier te laten zijn. Daarom volgen hier enkele tips voor een geslaagde wintersportreis.

Wintersport met kinderen

Wintersport zoals je gewend was, dus voor het tijdperk met kinderen, daar hoefde je niet echt over na te denken. Je koos het liefst een skigebied met zoveel mogelijk pistekilometers en de reisafstand was geen probleem. Even overleggen met je chef en je kon gaan wanneer jij dat wilde. De hele dag 'knallen' op de piste en afsluitend nog even lekker de après ski in duiken. Als afwisseling een keer een leuke stad bezoeken en wanneer je wilde uitslapen, tja dan deed je dat toch gewoon.

Maar toen kwamen er kinderen in je leven. Natuurlijk hartstikke leuk, maar de wintersportvoorbereiding ziet er ineens heel anders uit. Natuurlijk is één en ander ook afhankelijk van de leeftijd van het kind. Met de allerkleinsten die voor het eerst kennis gaan maken met de skivakantie zul je iets meer moeten voorbereiden dan wanneer je kind al tiener of puber is. In de tips richten we ons dan ook voornamelijk op de peuters en kleuters die mee gaan op wintersport. 

Tips voor wintersport met kinderen

1. De reis

Een lange rit in de auto is meestal niet de favoriete bezigheid van kinderen. Sommige kinderen gaat dit wat makkelijker af dan andere. Je moet er rekening mee houden dat je mogelijk langer onderweg bent dan normaal. Je kunt onderweg namelijk te maken krijgen met winterse omstandigheden en hierdoor de snelheid moeten aanpassen. Wanneer de kinderen schoolgaand zijn zit je vast aan de schoolvakanties, ook een periode wanneer iedereen tegelijk in de auto zit en de kans op files groot is. Bij de bepaling van uw skibestemming kun je hier rekening mee houden. Er zijn genoeg wintersportbestemmingen die relatief dicht(er)bij Nederland liggen dan anderen. 

Zorg in ieder geval voor voldoende vermaak in de auto voor onderweg. Vroeger deden we vooral spelletjes maar in de huidige digitale wereld weten kinderen zich ook prima te vermaken en misschien mogen ze in de auto net iets langer op de IPad of telefoon dan anders. Regelmatig stoppen is voor iedereen goed. Wij raden aan na twee uur autorijden een parkeerplaats op te zoeken en minimaal een kwartiertje te stoppen. Zo blijft iedereen fit en verloopt de reis veiliger. Neem ook genoeg te eten en drinken mee in de auto voor het geval je een keer in de file mocht belanden en de reis wat langer duurt. 

In een ander artikel geven we tips waar de auto aan moet voldoen en wat de regels zijn in de diverse wintersportlanden.

2. Het skigebied
De keuze van het skigebied is natuurlijk ook erg belangrijk. Iedereen zal weer andere eisen hebben en hier dient zoveel mogelijk rekening mee gehouden te worden. Dit is ook weer afhankelijk van de samenstelling van het reisgeschap. Hoe oud zijn de kinderen, gaan opa en oma ook mee, of zijn er gezinsleden die liever niet op de ski's staan en zich buiten de piste willen vermaken? De meeste skigebieden zijn veelzijdig en prima ingesteld op de wensen van wintersporters.

De allerkleinsten
Zij leren het skiën het best op speciaal hiervoor ingerichte pistes. Deze pistes zijn niet steil, breed en beschikken over transportbanden en/of eenvoudige skiliften voor het vervoer naar boven. Ook zijn deze oefenhellingen zo ingericht dat de kinderen het skiën spelenderwijs kunnen leren. Je vindt er bijvoorbeeld allerlei speeltoestellen, poortjes om onderdoor te skiën of hekjes om te slalommen. Tevens zijn er voldoende mogelijkheden om even uit te rusten, wat te drinken of gewoon lekker te ravotten in de sneeuw. 

Met (beginnende) kinderen
Hier geniet een klein en overzichtelijk skigebied wat ons betreft de voorkeur boven een mega skigebied met honderden kilometers aan piste. Ze zullen minder verdwalen en zich sneller thuis voelen op de piste. Ook maakt het kinderen vaak niet uit wanneer ze steeds dezelfde piste moeten skiën. Omdat ze de piste kennen geeft ze dit vertrouwen en vinden ze het skiën leuker. Voordeel is ook dat je elkaar wat vaker ziet en wat gemakkelijk kunt afspreken. Er zijn skigebieden die hebben geïnvesteerd in veilige skiliften wat ook een geruststellend idee geeft. 

Tieners en pubers
Wanneer de kinderen wat ouder zijn mag het skigebied ook wel wat groter en uitdagender zijn. Een funpark of een slalomhelling met tijdmeting zal vast en zeker ook wel bij hen op het wensenlijstje staan.  

Skipas
Dat de wintersport duur is, zeker met kinderen, is een feit. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om geld te besparen. De skipassen in kleinere gebieden zijn vaak een stuk goedkoper dan die van de grotere gebieden. Ook bestaan er skigebieden die gebruik maken van een toeristenkaart. Deze kaart ontvang je dan bij je accommodatie en biedt tal van voordelen. Zo kun je gratis gebruik maken van tal van voorzieningen en is deze kaart tevens als skipas te gebruiken. Neem zeker even de tijd om te kijken of er aanbiedingen gelden op de skipas van kinderen en gezinnen. 

Blog tips wintersport kinderen PB 600 x 400

Naast de piste
Biedt het skigebied ook buiten de piste voldoende mogelijkheden? Zo zullen er vast ook reisgenoten zijn die liever gaan langlaufen, rodelen, of een (sneeuwschoen)wandeling willen maken. Zo zijn er bijvoorbeeld ook avontuurlijkere wintersporten, zoals snowbiken of snowkiten. Misschien een leuke stad in de buurt of voldoende wellnessmogelijkheden? Er is dus genoeg

3. De accommodatie
De keuze van de accommodatie is heel persoonlijk en afhankelijk van je wensen en budget. De één wil een accommodatie aan de piste (ski in, ski out...) en de ander vindt het geen probleem om hiervoor een stukje te rijden. Hoe dichter de accommodatie bij de piste ligt hoe duurder deze vaak wordt. Wil je volledig verzorgd worden, met ontbijt en diner, dan ben je waarschijnlijk het beste af in een hotel. Wil je echter wat meer ruimte en maakt het je niet uit om zelf te koken of naar een restaurant te gaan, dan zal waarschijnlijk een appartement de voorkeur genieten. 
Het is voor de kinderen leuk wanneer er een speel- of ontmoetingsruimte is. Een zwembad of wellness zijn natuurlijk voor iedereen heerlijk om je lichaam wat rust te geven en te ontspannen. Maar ook hier geldt weer, hoe meer eisen je hebt hoe duurder het wordt. Er zijn genoeg skigebieden die wat minder bekendheid genieten, maar wel degelijk veel te bieden hebben. Wij noemen ze dan een 'geheimtip'. Accommodaties in deze gebieden zijn vaak ook goedkoper dan de 'grote buurman'. Hoe dan ook, goed zoeken loont vaak de moeite. 

4. Skiles of zelf leren
Dit is een vraag die vaak bij onze redactie binnen komt. Heel eerlijk gezegd adviseren wij om de kinderen naar een skischool te doen. Kinderen leren hier spelenderwijs en op een verantwoorde manier de beginselen van het skiën in een veilige omgeving en met andere kinderen.

Skiles bij een skischool

De eerste skimeters worden gemaakt op speciaal daarvoor ingerichte oefenhellingen met allerlei attributen. De skileraren zijn alle goed opgeleid en voelen goed aan waar kinderen aan toe zijn en behoefte aan hebben. Veel skigebieden bieden, vooral in het hoogseizoen, Nederlands sprekende skileraren. Dit heeft zeker voordelen en zal je kind helpen de uitleg sneller te begrijpen. Maar het is niet onoverkomelijk wanneer de skileraar geen Nederlands spreekt. Vaak kennen zij de belangrijkste Nederlandse woorden om hun uitleg te verduidelijken of doen zijn de oefening voor. De kinderen volgen gewoon de groep en zo weten zij prima wat te doen. Onze ervaring is dat het belangrijker is dat er in de groep ook andere Nederlandse kinderen zitten. Dit geeft vertrouwen en ze kunnen snel nieuwe vriendjes maken. Heeft het kind even geen zin om te skiën of hebben ze het te koud? De meeste skischolen bieden de mogelijkheid om even op te warmen of gewoon lekker te ravotten in de sneeuw.

Wanneer het kind al wat beter op de ski staat wordt het aanleren van de skitechniek verder uitgebreidt. Deze klassen verspreiden zich al wat meer in het skigebied en vormen de bekende linten die zich zigzaggend over de piste verplaatsen. Het voordeel hierbij van een skischool is dat zij de kinderen de basis van het skiën goed leren. Zij weten de beste piste en veiligste skiliften om dit te bereiken. In een groep durven kinderen ook meer en stimuleren zij elkaar om zich te ontwikkelen en verder te komen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om met leeftijdsgenoten wat te dollen en plezier te maken. 

Zelf leren

Wanneer je toch besluit je kind zelf te leren skiën dan kan dit natuurlijk altijd. Voordeel is dat je een leuk bedrag bespaart op de skilessen en je kind zich vertrouwt voelt bij zijn vader of moeder. Daarnaast kun je zelf bepalen wanneer je op de piste staat en hoef je je niet te houden aan een strakke planning. Bij voorkeur moet je zelf wel een gevorderde tot uitstekende skiër zijn om je kind de basis goed te kunnen aanleren. Wanneer een kind namelijk vanaf de basis een verkeerde techniek krijgt aangeleerd is dit later heel moeilijk om weer af te leren. De ervaring leert ons ook dat ouders vaak wat ongeduldiger (kunnen) zijn dan de skileraren en het kind kunnen hierdoor wat meer kunnen pushen. Ook kunnen zij het kind overschatten en teveel van het kind verwachten. Een huilend kind op een piste die net te lang of te zwaar is gebeurt helaas nog regelmatig. Mocht dit het geval zijn dan werkt dit juist averechts. Het kind verliest mogelijk het plezier in het skiën en misschien zelfs wel in de wintersport. 

Tip: het allerbelangrijkste is dat de kinderen plezier hebben en nergens toe gedwongen worden. Hebben ze geen zin om te skiën of vinden ze het te koud laat ze dan vooral vrij om even wat anders te doen. Luister vooral goed naar je kind!

5. Materiaal en kleding

Kleding
Een onderschat onderwerp in de voorbereiding op de wintersportvakantie, de kleding. De skikleding is vaak het eerste waar op bespaard wordt. Maar dit is zo onterecht, zeker bij kinderen! 
Een verkeerde keuze in de kleding kan het skiplezier van het kind dusdanig verpesten, dat deze het plezier in het skiën en de wintersport kwijt raakt. Voorkom daarom dat het kind verkleumd raakt doordat de kleding niet warm genoeg is of nat kan worden. Zorg daarom voor goede skikleding. Een warme waterdichte jas, broek en handschoenen zijn een must. Verder wordt het aanbevolen om het kind in meerdere lagen te kleden. Goede thermokleding is hierbij zeer aan te raden. Denk ook aan een goede ski- en/of zonnebril die niet beslaat en de ogen goed beschermt. 

Het juiste materiaal
Wij raden aan om vooral bij jonge skiërs en beginnende wintersporters het materiaal te huren. Bij alle skigebieden zijn wel verhuurlocaties te vinden waar je terecht kunt voor ski's, snowboards, skischoenen en skihelmen. Wees eerlijk bij het aangeven van je skiniveau. De verhuurder zal je zo een ski geven die het beste bij je niveau past. Mocht de ski of schoen niet voldoen aan je wensen, neem hier dan geen genoegen mee. De meeste verhuurbedrijven zullen aan je wensen willen voldoen en je ander materiaal mee geven. 

6. Zelf ook genieten!
'Wanneer je kind het naar zijn/haar zin heeft, dan heb jij dat ook'....  Dit is zeker geen dooddoener. Hoe leuk is het om samen te zijn op wintersport en te genieten van elkaar, de sneeuw en de vakantie. Trots zie je hoe je kind vordering maakt en plezier heeft op de ski's. Daarnaast wil je zelf natuurlijk ook nog wel genieten van de sneeuw, in welke vorm dan ook. Er is natuurlijk ook nog genoeg ruimte om zelf te skiën, bijvoorbeeld wanneer je kind les heeft. Of maak anders goede afspraken met elkaar zodat de één kan skiën terwijl de ander op de kinderen let. Misschien zijn opa en oma wel mee en kun je hen zo af en toe eens inschakelen om op de kinderen te passen. Dan doen ze vast met alle plezier.

Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Hopelijk heb je wat aan onze tips. Geef gerust aan in de reacties welke tips jij nog belangrijk vindt om te vermelden en te delen met onze bezoekers! Zo helpen we elkaar naar een geslaagde wintersport....

Sneeuwhoogte Top 10

1Zwitserland / Engelberg
Dal : 0 cm.
Berg : 710 cm.
2Zwitserland / Andermatt
Dal : 30 cm.
Berg : 580 cm.
3Oostenrijk / Lanersbach/Hintertux
Dal : 40 cm.
Berg : 400 cm.
4Oostenrijk / Fulpmes
Dal : 10 cm.
Berg : 400 cm.
5Duitsland / Garmisch-Partenkirchen
Dal : 150 cm.
Berg : 370 cm.
6Frankrijk / Les Arcs
Dal : 80 cm.
Berg : 370 cm.
7Frankrijk / La Plagne
Dal : 10 cm.
Berg : 370 cm.
8Frankrijk / Montchavin- Les Coches
Dal : 10 cm.
Berg : 370 cm.
9Frankrijk / Peisey-Vallandry
Dal : 10 cm.
Berg : 370 cm.
10Zwitserland / Les Diablerets
Dal : 110 cm.
Berg : 350 cm.
Bron Meteo Consult B.V.

Wintersporthumor

Humor 3 350 x 300

Copyrights 2009 - 2018 Familieski.nl | Privacy | Disclaimer | Cookie Statement | Contact | Interessante media | Adverteren | Webservices Webse.nl