Ski-blog

Voorbereid en veilig op wintersportvakantie

<Advertorial>  Op weg naar de wintersport kom je mogelijk zware weersomstandigheden tegen. Dan wil je natuurlijk dat de rit veilig verloopt zodat de vakantie niet al is afgelopen voordat deze goed en wel is begonnen.

Voorbereiding 
Op weg naar de wintersportbestemming kom je mogelijk zware weersomstandigheden tegen. Dan wil je natuurlijk dat de rit veilig verloopt zodat de vakantie niet al is afgelopen voordat die goed en wel is begonnen. Bereid je daarom goed voor op de reis. Zorg voor vertrek dat de auto winterklaar is; dat betekent dat er winterbanden onder zitten, dat je eventueel sneeuwkettingen achter in de auto hebt liggen en dat een aantal andere zaken op orde zijn.

De auto winterklaar maken
Voordat je op wintersportvakantie gaat, kun je al voorbereidingen treffen. Zorg dat de ruitenwisservloeistof is bijgevuld met een variant die antivries bevat. Neem een speciale antivriesdeken of ruitontdooier mee voor onderweg en op de wintersportbestemming. Daarmee voorkom je dat de autoruiten bevriezen of heb je deze snel weer ijsvrij. Vergeet ook een slotontdooier niet. Wees voorbereid op veel sneeuwval en neem daarom een schep, veger, matten en ijskrabbers mee. Zo kom je makkelijker weg met de auto wanneer die is ingesneeuwd. 

Onderweg: waar op letten?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus stippel de route die je gaat rijden vooraf uit en bekijk ook alternatieve routes. Natuurlijk zijn er tegenwoordig nauwkeurige navigatiesystemen of kun je via apps de weg vinden. Maar de ouderwetse wegenkaarten kunnen je helpen op kleine bergwegen of wanneer je onverhoopt een omweg moet maken. Neem dus een goede wegenkaart mee. Je kunt ook tijd uitsparen door vignetten van tevoren te kopen. Verder rijd je veel veiliger met winterbanden, omdat die meer grip geven op gladde wegen. Bovendien zijn die in veel wintersportlanden ook gewenst of zelfs verplicht tijdens bepaalde weersomstandigheden of periodes van het jaar. En een set sneeuwkettingen hoor je eigenlijk ook in de kofferbak te hebben. Je hoeft ze niet overal om te doen (dat mag zelfs niet) maar bij veel sneeuw kan er middels borden langs de weg worden aangegeven dat je sneeuwkettingen om moet doen. 


Wintersport en de autoverzekering
Hoe goed voorbereid je ook op pad gaat, helaas is een ongeluk nooit 100 procent uit te sluiten. Daarom is het verstandig om van te voren te weten wat je autoverzekering dekt wanneer je tijdens de wintersport betrokken raakt bij een botsing en hoe de aansprakelijkheid is geregeld. Zo word je in bepaalde landen sneller aansprakelijk gesteld wanneer je niet op winterbanden rijdt. In landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, dus populaire wintersportbestemmingen, zijn ze streng op winterbanden.

Duitsland
Raak je bij onze oosterburen betrokken bij een ongeluk als het sneeuwt of ijzelt en je hebt zomerbanden onder de auto? Dan ligt de aansprakelijkheid bij jou. Je verzekeraar kan dan besluiten om de schade slechts gedeeltelijk te vergoeden.

Zwitserland
Winterbanden zijn in Zwitserland niet verplicht, maar ben je betrokken bij of veroorzaak je in winters weer een ongeluk en je rijdt op zomerbanden? Dan ben je toch deels aansprakelijk.

Oostenrijk
Zonder goede winteruitrusting en winterbanden riskeer je in Oostenrijk hoge boetes van tot wel 5.000 euro, of zelfs inbeslagname van de auto wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk. Zorg dus dat je in de periode vanaf 1 november tot en met half april altijd met winterbanden rijdt.

Reacties  

# Olaf 20-09-2018 08:52
Zelf weet ik hoe beleangrijk winterbanden zijn en daarom ook altijd met winterbanden als ik op wintersport ga. Per land verschillen de regels als ik mij niet vergis. Onder mijn bmw 5 serie rijd ik op de Michelin Alpin 5 winterbanden, heb hierbij heel veel grip als ik in de sneeuw rijdt en ze zijn ook niet al te duur. https://www.bandenconcurrent.nl/bandenmerken/michelin/alpin-5.... Volgens mij is er op internet ook ergens een anwb winterbanden test te vinden waarbij je resultaten van elke band kunt vinden.

Groeten

Olaf
Antwoorden

Sneeuwhoogte Top 10

1Zwitserland / Engelberg
Dal : 0 cm.
Berg : 710 cm.
2Zwitserland / Andermatt
Dal : 30 cm.
Berg : 580 cm.
3Oostenrijk / Lanersbach/Hintertux
Dal : 40 cm.
Berg : 400 cm.
4Oostenrijk / Fulpmes
Dal : 10 cm.
Berg : 400 cm.
5Duitsland / Garmisch-Partenkirchen
Dal : 150 cm.
Berg : 370 cm.
6Frankrijk / Les Arcs
Dal : 80 cm.
Berg : 370 cm.
7Frankrijk / La Plagne
Dal : 10 cm.
Berg : 370 cm.
8Frankrijk / Montchavin- Les Coches
Dal : 10 cm.
Berg : 370 cm.
9Frankrijk / Peisey-Vallandry
Dal : 10 cm.
Berg : 370 cm.
10Zwitserland / Les Diablerets
Dal : 110 cm.
Berg : 350 cm.
Bron Meteo Consult B.V.

Wintersporthumor

Humor 3 350 x 300

Copyrights 2009 - 2018 Familieski.nl | Privacy | Disclaimer | Cookie Statement | Contact | Interessante media | Adverteren | Webservices Webse.nl