Het is onstuimig weer geworden in onze contreien, met soms een vleugje winter, vanwege wat gladheid en aangevroren auto's in de morgen en kletterende hagelbuien. Allemaal tekens van een koude bovenlucht. Inderdaad is het flink afgekoeld in de atmosfeer op enige hoogte boven ons. De onderste laag wordt opgewarmd door het reatief warme zeewater. Bij aankomst van deze luchtmassa verder op het continent is de onderste luchtlaag weer afgekoeld, mede door menging met de hogere koudere lucht.
Weer de komende 3 dagen
Toch brengt die koudere bovenlucht nog maar weinig winter in de Alpen. De fronten willen nog niet ver genoeg doortrekken zodat aanvankelijk alleen het noord(west)elijke alpengebied profiteert van (daar afgezwakte) fronten die momenteel het continent optrekken.
De stroming uit het noordwesten wordt in stand gehouden door een diepe depressie bij Noorwegen, die storm veroorzaakt in het noorden van Engeland en Schotland, en een hogedrukgebied, het zogenaamde Azorenhoog.
Ook aan de noordzijde van de Alpen wordt het donderdag en vrijdag een onaangenaam gure en winderige dag. In de Franse Alpen, Zwitserland en in het noordwestelijke deel van Oostenrijk zal donderdag wat sneeuw vallen, maar meer dan 5 cm zal het waarschijnlijk niet worden. De sneeuwvalgrens ligt dan rond 800 meter.
Ook het alpengebied krijgt te maken met de harde wind veroorzaakt door de Noorse depressie.
De lage pistes kunnen deze sneeuw niet vasthouden aangezien het vrijdag alweer een stuk warmer wordt met een van westzuidwesten naar zuidwest draaiende wind. De vorstgrens stijgt dan weer naar ca. 1500 meter en aan de noordzijde kan door föhn de vorstgrens optrekken naar 2000 meter.
De komende 5 dagen wordt weer wat sneeuwperioden verwacht in het alpengebied (donderdag, zondag maandag) meest vallend met een sneeuwvalgrens van 800 tot 1500 meter, het laagst in het noorden. Er is echter ook een warme periode tussendoor, waardoor een deel van de sneeuw weer verdwenen zal zijn voordat de volgende sneeuw gaat vallen.
Langetermijnverwachting
Voorlopig zal het omvangrijke lagedrukgebied, dat zich voor de Noorse kust noord-zuid uitstrekt, het weer bepalen in de alpengebieden. Dat betekent een afwisseling van relatief warme en koude lucht komende van uit het westen tot noordwesten. De fronten bereiken vaak net de Alpen niet of slechts in verzwakte vorm.
Nog net in en verder na het weekeinde, wordt wat sneeuw verwacht in Zwitserland en in het noordwestelijke deel van Oostenrijk. Ook nu zijn het weer geen grote hoeveelheden. De vorstgrens zal wel weer dalen en daarmee komt de sneeuwvalgrens weer op iets onder 1000 meter te liggen in de noordelijkste alpengebieden.
Het blijft echter kwakkelen want in de westelijke stroming zijn de luchtmassa's afwisselend van polaire en subtropische oorsprong.
In het weekeinde volgt weer een weersverwachting voor de Alpen,
Koos