Top 10 sneeuwhoogte

1Zwitserland / Engelberg
Dal : 0 cm.
Berg : 710 cm.
2Zwitserland / Andermatt
Dal : 30 cm.
Berg : 580 cm.
3Oostenrijk / Lanersbach/Hintertux
Dal : 40 cm.
Berg : 400 cm.
4Oostenrijk / Fulpmes
Dal : 10 cm.
Berg : 400 cm.
5Duitsland / Garmisch-Partenkirchen
Dal : 150 cm.
Berg : 370 cm.
6Frankrijk / Les Arcs
Dal : 80 cm.
Berg : 370 cm.
7Frankrijk / La Plagne
Dal : 10 cm.
Berg : 370 cm.
8Frankrijk / Montchavin- Les Coches
Dal : 10 cm.
Berg : 370 cm.
9Frankrijk / Peisey-Vallandry
Dal : 10 cm.
Berg : 370 cm.
10Zwitserland / Les Diablerets
Dal : 110 cm.
Berg : 350 cm.
Bron Meteo Consult B.V.

Top 10 sneeuwverwachting

1Frankrijk / Barèges
Dal : 0 cm.
Berg : 44 cm.
2Zwitserland / Crans-Montana
Dal : 0 cm.
Berg : 28 cm.
3Zwitserland / Les Diablerets
Dal : 0 cm.
Berg : 27 cm.
4Frankrijk / La Tania
Dal : 0 cm.
Berg : 22 cm.
5Frankrijk / Méribel-Mottaret
Dal : 0 cm.
Berg : 22 cm.
6Italië / Macugnaga
Dal : 0 cm.
Berg : 22 cm.
7Frankrijk / Val Thorens
Dal : 8 cm.
Berg : 18 cm.
8Frankrijk / Alpe d'Huez
Dal : 0 cm.
Berg : 18 cm.
9Frankrijk / Risoul
Dal : 0 cm.
Berg : 18 cm.
10Italië / Courmayeur
Dal : 0 cm.
Berg : 18 cm.
Bron Meteo Consult B.V.

Top 10 laatste sneeuwval

1Frankrijk / Les Contamines Montjoie
Laatste sneeuwval op 21-04-2018 er viel 30 cm
2Oostenrijk / Sankt Anton am Arlberg
Laatste sneeuwval op 20-04-2018 er viel 50 cm
3Oostenrijk / Stuben
Laatste sneeuwval op 20-04-2018 er viel 50 cm
4Italië / Livigno
Laatste sneeuwval op 16-04-2018 er viel 10 cm
5Oostenrijk / Feichten (Kaunertaler Gletscher)
Laatste sneeuwval op 16-04-2018 er viel 10 cm
6Oostenrijk / Sölden
Laatste sneeuwval op 16-04-2018 er viel 10 cm
7Oostenrijk / Vent
Laatste sneeuwval op 16-04-2018 er viel 10 cm
8Frankrijk / La Clusaz
Laatste sneeuwval op 15-04-2018 er viel 90 cm
9Oostenrijk / Lanersbach/Hintertux
Laatste sneeuwval op 15-04-2018 er viel 20 cm
10Frankrijk / Orcières-Merlette
Laatste sneeuwval op 14-04-2018 er viel 10 cm
Bron Meteo Consult B.V.

Actueel wintersportweer door Meteo Koos

20140131 Ondergesneeuwd miniActuele situatie
Hoewel de sneeuwcondities flink verbeterd waren op de skipistes ten noorden van de alpenhoofdkam, is er ook de steeds weer terugkerende zuidföhn! Daardoor stijgt de vorstgrens op sommige dagen tot ca. 2000 meter. Problemen in delen van de zuidelijke Alpen waar vooral Karinthië nu te kampen heeft met meer dan een meter sneeuw op veel plaatsen. De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee sneeuwde letterlijk onder!20140131-gevaarlijk weer
In delen van Karinthië en Tirol geldt een aantal dagen de hoogste alarmfase i.v.m. de extreme sneeuwval.

Algemeen weerbeeld van januari

De zuidelijke stroming wordt steeds in standgehouden door het forse winterhogedrukgebied dat boven Rusland ligt, samen met actieve depressies boven de Oceaan. De depressies kunnen door de blokkade van het Russisch hoog niet het vasteland optrekken en lopen vast boven Groot Brittannië. Af en toe breidt vandaar een vore van lage druk zich dan van de Britse Eilanden uit naar de Middellandse Zee, samenhangend met vanaf de Oceaan naar het oosten gejaagde fronten, die door boven de Oceaan van west naar oost trekkende depressies meegenomen worden. Ook de jetstroom wijkt dan uit naar zuidoost, soms naar noordoost. In dat laatste geval trok dan een storing de Oostzee op. Meestal ontstonden echter depressiefilialen boven het Middellandse Zeegebied.

De diepe en stormachtige depressies boven de Oceaan, ontstaan op de grens van zeer koude arctische lucht - die van het Amerikaanse continent erg zuidelijk de Oceaan optrekt - en subtropische, warme en vochtige lucht die daar op botst. De subtropische luchtmassa komt vanuit het zuidwesten en heeft zijn oorsprong in de Saragossa Zee. De extreme tegenstelling van deze luchtmassa’s zorgt voor sterke activering en dus uitdieping van de Oceaandepressies. Die ontwikkeling geeft vervolgens sterke windvelden die de oceaanfronten dus bij ons het vasteland opduwen.

In dit algehele stromingspatroon verandert de komende weeknog niet veel, maar waarschijnlijk wel daarna!

Verwachting t/m maandag
De zuidelijk stroming bij de Alpen wordt tijdelijk onderbroken door het overtrekken van een nieuw front vanaf de Oceaan, waardoor de vochtige Middellandse Zeelucht even niet meer van zuid naar noord over de Alpen kan trekken. Dat betekent afnemende sneeuwval voor het zuiden en dalende temperatuur en ook weer wat sneeuwval voor de noordelijke Alpen. De zuidföhn, die zaterdag eerst nog sterk is en warmte en wat zon brengt aan de noordzijde van de alpenhoofdkam, verdwijnt zaterdagavond snel. In de westelijke, Franse en Zwitserse, Alpen valt dan inmiddels al sneeuw.

In het zuiden van Oostenrijk valt op zaterdag nog flink wat sneeuw boven ca. 800 meter. Met name in Karinthië komen er nog tientallen cm. bij.

20140131-Drukverdeling
De storing met het langgerekte front boven de Middellandse Zee dat zoveel sneeuw bracht de afgelopen dagen wordt verdrongen door het front dat uit het westen nadert, horende bij een actieve depressie die bij Schotland aankomt.
 
Op zondag trekt het front verder de Alpen over, de wind wordt zwak noordelijk en de sneeuwvalgrens daalt gestaag naar uiteindelijk ca. 800 meter. De sneeuwhoeveelheden lopen ten noorden van de alpenhoofdkam op tot 20 tot 30 cm in Vorarlberg en Tirol. In de overige gebieden moet men het doen met lagere hoeveelheden. In het noordoosten van Oostenrijk valt het minste of vrijwel niets.

Op maandag zet de zuidelijke stroming weer in nadat een zwakke rug van hogedruk achter het front de Alpen overgetrokken is en in het Russische hoog opgenomen is.

In het zuiden van Oostenrijk, in Tirol en Karinthië en deels Stiermarken blijft de sneeuw maar vallen, zaterdag, zondag en maandag. Lokaal kan er weer een meter sneeuw bijkomen! De zuidelijke Zwitserse Alpen hebben alleen op zaterdag en deels zondag met sneeuwval te maken. De hoeveelheden zijn daar beduidend minder, maar een halve meter komt wel in zicht voor de komende drie dagen.
20140131 Sneeuw 5 dagen
Voortzetting van de sneeuwval! Voor de komende 5 dagen geldt dat vooral voor ten zuiden van de alpenhoofdkam, maar ook het noordelijke gebied kan sneeuw tegemoet zien!

Dinsdag t/m donderdag
De zuidelijke stroming komt weer op gang en doordat het Russisch hoog een uitloper heeft naar Noord-Afrika is er niet een echte depressie-activiteit boven de Middellandse Zee. De stuwing van vochtige lucht tegen de zuidzijde van het alpenmassief gaat echter onverminderd door en zo ook de sneeuwval. Door de zuidstroom steekt ook de zuidföhn weer de kop op (maandag al) ten noorden van de alpenhoofdkam. De vorstgrens kan de 1500 meter weer bereiken overdag en er zijn opklaringen mogelijk.

Op woensdag bereikt een volgend front van een volgende Oceaandepressie het westelijke alpengebied. In de loop van donderdag verlaat het samenhangende sneeuwgebied het zuidoosten van Oostenrijk.
Er vallen weer tientallen cm. sneeuw, het meest weer in de zuidelijke regio’s met wederom het accent op Karinthië. Aan de noordzijde zijn het weer Vorarlberg Tirol en Salzburg die boven 900 meter met 10 tot 20 cm. de meeste sneeuw ontvangen.


Lange termijn
Na volgende week donderdag trekt een actieve depressie door het Kanaal naar de Noordzee, een zogenaamde Kanaalrat (die kan lokaal veel wind veroorzaken). Een storing trekt tegelijkertijd van Oost-Spanje langs de noordkust van de Middellandse Zee naar de Adriatische Zee. Een uitgebreid sneeuwgebied brengt dan sneeuw in het gehele alpengebied. De zuidföhn wordt dan weer verdreven. Of deze langetermijnverwachting stand houdt lees je op facebook de komende dagen!

Koos

 

Reacties  

# Jeffrey 01-02-2014 14:18
Mooi bericht Koos. Ik hoop dat de noordkant de verwachte sneeuw ook echt gaat krijgen zondag en woensdag. Met die föhn en warme temperaturen zijn die zeldzame 'updates' meer dan welkom.

Groet,
Jeffrey
Antwoorden

Wintersporthumor

Humor 3 350 x 300

Copyrights 2009 - 2018 Familieski.nl | Privacy | Disclaimer | Cookie Statement | Contact | Interessante media | Adverteren | Webservices Webse.nl